11:28 / 29.08.2019.

Autor: M.Š./HRT

Ne stišavaju se reakcije nakon Johnsonova poteza

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Parlament tako vjerojatno neće imati dovoljno vremena da spriječi brexit bez sporazuma.
Ne stišavaju se žestoke reakcije i prosvjedi nakon poteza britanskog premijera Borisa Johnsona kojeg protivnici opisuju kao izravan napad na demokraciju toga društva.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Na zahtjev premijera, kraljica Elizabeta Druga suspendirat će rad britanskog parlamenta čim se zastupnici vrate na posao u rujnu do 14. listopada.

Parlament tako vjerojatno neće imati dovoljno vremena da spriječi brexit bez sporazuma 31. listopada. Oporbeni čelnici od kraljice su zatražili da ih primi, prijeteći uvlačenjem zemlje u ustavnu krizu.

Državnim udarom, nazivaju dramatičan potez premijera kojim je od kraljice Elizabete ishodio petotjednu suspenziju parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva - i pristalice i protivnici Brexita. Ujedinjeni jedino u tome. Boris Johnson u svom je stilu napravio samo ono što je znao da može napraviti kako bi karte u političkoj igri preokrenuo u svoju korist - sada zastupnici u parlamentu imaju mnogo manje vremena za raspravu o Brexitu, teško da mogu spriječiti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije bez sporazuma. Iako on, naravno, tvrdi drugačije.

Suspenzija parlamenta na ulice je dovela prosvjednike, a on line peticiju #zaustavitepuč (#StopTheCoup), u 24 sata potpisalo je milijun i pol ljudi.

Dok na najvišem škotskom civilnom sudu traje ročište čiji bi rezultat mogao blokirati suspenziju parlamenta, i inače glasna kritičarka Borisa Johnsona zbog njegova pristupa Brexitu, čelnica škotskih konzervativaca Ruth Davidson, nakon osam godina vođenja stranke daje ostavku, tražeći od premijera da sklopi sporazum s EU-om.

U međuvremenu, dva su utjecajna torijevca dala ostavke - jedan je od njih vladin "bič", lord Young, u znak prosvjeda, tvrdeći da potezi poput premijerovih "narušavaju temeljnu ulogu Parlamenta". Oporba tek smišlja najbolju taktiku.

U međuvremenu, vika pred Westminsterom opet je počela - "zaustavite puč", jasni su prosvjednici. Kada se u parlament sljedećeg tjedna, 3. rujna, vrate zastupnici, nema sumnje, još će se pojačati. No, budu li se stvari odvijale kako premijer Johnson želi, odmah odlaze na novu, petotjednu stanku. S radom bi ponovno trebali početi 14. listopada, dva i pol tjedna prije nego Ujedinjeno Kraljevstvo treba napustiti EU.

No, izglasaju li nepovjerenje Borisu Johnsonu prije 10. rujna, kako to predlaže oporbeni lider, čelnik laburista Jeremy Corbyn, opći bi se izbori održali istog mjeseca - u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!