08:57 / 24.06.2018.

Autor: D.M./M.M./Hina/HRT

Neformalni summit europskih čelnika o migrantskoj krizi

Foto: Twitter, @ceoworld

Foto: Twitter, @ceoworld

Foto: - / -

Ovaj sastanak trebao bi pripremili teren za službeni summit EU-a koji će se održati krajem idućeg tjedna.
Najmanje 16 država članica EU-a, među njima i Hrvatska, sudjelovalo je na neformalnom sastanaku o migracijama i azilu, koji je u Europskoj komisiji organizirao njezin predsjednik Jean Claude Juncker. Izrazili su spremnost pronaći zajedničko rješenje za dugotrajnu raspravu tog saveza oko migracija, no njihov je susret završio bez konkretnih odluka.

Ovaj sastanak trebao bi pripremili teren za službeni summit EU-a koji će se održati krajem idućeg tjedna.

Hrvatsku je u Bruxellesu predstavljao premijer Andrej Plenković.

Austrijski kancelar najavio je da će zatvoriti granice ako Njemačka počne vraćati izbjeglice sa svojih nacionalnih granica. Italija više ne želi primati migrantske brodove. Angela Merkel traži sve-europsko riješenje. Francuski predsjednik predlaže novčane kazne za one države koje ne žele solidarno dijeliti izbjeglički teret. Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka ne žele uopće izbjeglice u Europi. To je stanje stvari među državama članicama uoči na brzinu sazvanog sastnaka.

Zemlje višegradske skupine - Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka, odbile su sudjelovati na sastanku
, a Italija je poručila kako "arogantna" Francuska riskira da postane njezin "neprijatelj broj jedan" oko pitanja migracija.

Njemačka kancelarka izjavila je po završetku sastanka da se svi slažu oko potrebe da se smanji broj ilegalnih migranata, da svi žele zaštitu vanjskih granica i da svi u EU trebaju snositi odgovornost po pitanju migracija.
Rekla je da je na današnjem sastanku pokazano puno dobre volje i da će se sljedećih dana nastaviti raditi na traženju rješenja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da su danas problemi s migracijama manji nego godinu dana ranije jer je EU poduzeo odlučne akcije te da danas postoji politički pritisak u nekim zemljama članicama u vezi sa sekundarnim kretanjem migranata unutar EU-a.

Proteklih dana izbila je žučna svađa između Merkelinih kršćanskih demokrata (CDU) i sestrinske bavarske stranke i koalicijskog partnera, Kršćanske socijalne unije (CSU), koju predvodi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer jer CSU želi početkom srpnja početi s odbijanjem svih azilanata koji su prethodno registrirani negdje drugdje u Europi. Odlučan je u namjeri da krene s vraćanjem ljudi s granice ukoliko se ne pronađe prihvatljivo rješenje za migrantsko pitanje. Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache rekao je kako očekuje lančanu reakciju širom EU-a Njemačka zatvori granice.

Osim političkih turbulencija u  Njemačkoj, pitanje migracija je postalo središnja tema i zbog nove talijanske vlade koja je odlučila da će Italija prestati prihvaćati migrante sa spasilačkih brodova.

Italija je prošlog tjedna odbila primiti brod s više od 600 migranata spašenih u Mediteranu. Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da Italija želi radikalnu promjenu europske migrantske politike.
Dublinsko pravilo, po kojem migranti trebaju zatražiti azil u prvoj članici EU-a u koju stignu, treba se u potpunosti promijeniti, smatra Conte.

Otkrio je da njegova država ima prijedlog o potpuno novom pristupu pitanju migracija i azila koji se zove 'Europska višeslojna strategija za migracije'.
Ta strategija ima šest uvjeta i 10 ciljeva. To je prijedlog kojega je cilj nadilaženje Dublinske uredbe, rekao je Conte.

Prema tom prijedlogu migranti ne bi ni trebali stići u Europu koja bi kretnju tražitelja azila unutar EU-a trebala učiniti iznimkom.

Rim predlaže i otvaranje prihvatnih centara u tranzitnim državama, u suradnji s Ujedinjenim narodom i Međunarodnom organizacijom za migrante, u kojima će se analizirati zatraženi azili. Predlaže se i jačanje vanjskih granica EU-a, a da se oni koji su spašeni na moru razmjeste po prihvatnim centrima diljem EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!