Nela Sršen: Izvucimo pouke, ne želim se vraćati u treći mjesec

11:00 / 23.10.2020.

Autor: D.M./Studio 4/HRT

-

-

Foto: - / -

Izgubili smo 4 do 5 mjeseci. Ljeto nam je dalo priliku da pokušamo suzbiti zarazu i mi to nismo napravili, poručuje dr. Sršen.
- Broj novozaraženih koronavirusom se eksponencijalno širi i možemo očekivati daljnji porast pozitivnih pacijenata. Logično je da se prisjećamo kako je to izgledalo u trećem mjesecu. Izgubili smo 4 do 5 mjeseci. Ljeto nam je dalo priliku da pokušamo suzbiti zarazu i mi to nismo napravili, izjavila je dr. Nela Sršen koja se šutem Skypea javila u emisiju Studio 4.

➡️ U Hrvatskoj 1867 novih slučajeva, sedam preminulih 
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Tomašević: Mladi se okupljaju i ne nose maske 

- Naravno da današnje brojke zastrašuju, ali u Italiji je 29. ožujka bilo hospitaliziranih 26 tisuća ljudi. Njih 4,5 tisuća bilo je na reanimaciji. Nije se znalo ni kako raditi. Danas, je od svih briseva koji se rade - njih 9 do 10 posto pozitivnih. Od pozitivnih slučajeva njih 95 su potpuno asimptomatični, ne bi ni znali da su zaraženi. Virus se širi među mladom populacijom, dodala je.

'Lockdown bi bio katastrofa'

Dr. Sršen je razgovarala s jednim od vodećih svjetskih virologa koji joj je rekao da u znanstvenom smislu nema nikakvog smisla pretjerano loviti sve kontakte i stavljati sve u izolaciju, kaže. Dodaje i kako bi još jedan 'lockdonw' bio katastrofalan za gospodarstvo i psihu ljudi. Ono što je sad potrebno, smatra jest - smanjiti sportske aktivnosti, zatvoriti teretane i sportske centre, kafiće i restorane i druga mjesta gdje su moguće zaraze među mlađom populacijom. I time što više zaštititi starije.  

O raspadu zdravstvenog sustava

- Iako imamo eksponencijalni rast, na reanimaciji je danas u pokrajini Venetto oko 45 pacijenata, kazala je Sršen. Pohvalila je guvernera pokrajine i dodala kako je na jedinicama intenzivne njege osigurano 1000 mjesta. Ne govorimo o 'španjolskoj gripi', SARS-u i MERS-u. Smrtnost od Covida 19 je od 0,3 do 0,6 posto. Tijekom ljeta na snazi je bila infodemija i puštane su kontroverzne informacije. Želim naglasiti da biti pozitivan ne znači bit vektor zaraze i biti bolestan.

- Eksponencijalni rast ugrožava delikatnu grupu pacijenata i raste broj smrtnih slučajeva. Ne želim se vraćati u iskustvo trećeg mjeseca kad su bolnice pucale. Mislim da smo naučili lekciju, ali nismo razvili svijest. Moramo izbjeći 'lockdown', držimo se epidemioloških mjera - nosimo maske, poručila je dr. Sršen.  Raspad bolničkog sustava ne ovisi o bolnicama, nego svakoga od nas.

"Čuvajmo zdravlje naših baka, nosimo maske i distancirajmo se"

- Ako volimo našu domovinu, pomozimo liječnicima i stožerima. Čuvajmo zdravlje naših baka i roditelja. Nosimo maske, perimo ruke i fizički se distancirajmo. Pa nije toliki problem držati se mjera nekoliko tjedana dok ne padne broj pozitivnih briseva. Tada bi i mjere aktivnog nadzora imale smisla. One to nemaju uz eksponencijalni rast, zaključila je Sršen. 

U Italiji je zabilježen rekordan crni broj od početka jeseni kada govorimo o broju novozaraženih - u jednom danu više od 15 tisuća osoba zaraženo je COVID-om.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!