Nezaposlenost u EU-u i eurozoni blago pala u ožujku; Hrvatska ispod prosjeka

03.05.2022.

16:04

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

U potrazi za poslom

U potrazi za poslom

Foto: Tomislav Miletic / PIXELL

Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni blago je pala u ožujku, a u Hrvatskoj se spustila još više ispod prosjeka eurozone, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u EU-u, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u ožujku 6,2 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, pokazuje izvješće Eurostata. Blago je smanjena i u eurozoni, također za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u prethodnom mjesecu, kliznuvši na 6,8 posto. U ožujku prošle godine iznosila je 7,5 posto u EU-u i 8,2 posto u eurozoni. Ukupno su u EU-u u ožujku bez posla bila 13,374 milijuna građana, od čega njih 11,274 milijuna u eurozoni. U odnosu na veljaču njihov se broj u EU-u smanjio za 85 tisuća te za 76 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom manji je za 2,359 milijuna u EU-u i za 1,931 milijun u eurozoni.

Hrvatska uz Slovačku

Španjolska i Grčka i u ožujku su bilježile dvoznamenkaste stope nezaposlenosti, najviše među zemljama EU-a, od 13,5 odnosno 12,9 posto. Slijedi Italija s 8,3 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti, mjerena ILO-vom metodologijom, u ožujku iznosila 6,5 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u veljači. U ožujku prošle godine iznosila je 8,4 posto. Hrvatska se tako stopom nezaposlenosti vratila na početak pandemije COVID-a u ožujku 2020. U veljači 2020., neposredno prije pandemije, iznosila je 5,9 posto. Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku, prema Eurostatovim podacima, bilo 118 tisuća građana, tisuću manje nego u mjesecu prije. U odnosu na ožujak 2021. njihov je broj smanjen za 34 tisuće.

Jednaku je stopu nezaposlenosti kao Hrvatska u ožujku bilježila Slovačka, a blizu je i Finska sa 6,6 posto. Češka i dalje bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u EU-u, od 2,3 posto. Slijede Njemačka s 2,9 posto te Malta i Poljska s tri posto. Blizu su Mađarska i Nizozemska s 3,2 odnosno 3,3 posto.

Ublažena nezaposlenost mladih

Blago je u ožujku smanjena i nezaposlenost u skupini građana u dobi do 25 godina, iskazana u padu stope nezaposlenosti u EU-u i eurozoni za 0,1 postotni bod u odnosu na veljaču, na 13,9 posto. U lanjskom ožujku iznosila je 18,1 posto u EU-u te 18,4 posto u eurozoni. Bez posla je u EU-u u ožujku ove godine bilo 2,57 milijuna mladih, od čega 2,09 milijuna u eurozoni. U usporedbi s veljačom broj nezaposlenih smanjio se u EU-u za 15 tisuća, a u eurozoni za 17 tisuća. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj manji za 623 tisuće u EU-u te za 507 tisuća u eurozoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!