19:50 / 12.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

U Grčkoj i Francuskoj obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Cijepljenje protiv COVID-19 za zdravstvene djelatnike i osoblje domova za starije osobe u Grčkoj će postati obavezno jer broj slučajeva zaraze u zemlji nastavlja rasti, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis. Obvezno cijepljenje u zdravstvu najavio je u večerašnjem obraćanju i francuski predsjednik Emmanuel Macron.


- Za skrbnike i nemedicinske radnike u bolnicama, klinikama, domovima za njegu, domovima za hendikepirane osobe, za sve profesionalce ili volontere koji rade u bliskom kontaktu sa starijim osobama ili onima koji su krhki, uključujući njihove domove, provodila bi se obavezna cijepljenja. Svjestan sam što tražim od vas i znam da ste spremni za ovu obvezu, ovo je na neki način dio vašeg osjećaja dužnosti, poručio je Macron.

Zdravstveni radnici i osoblje u staračkim domovima moraju se cijepiti do 15. rujna.

U Francuskoj je prisutan snažan antivakserski pokret, ali vlasti su se nadale da će uvjeriti dovoljno ljudi, uključujući medicinsko osoblje, da se dobrovoljno cijepe i suzbiju širenje koronavirusa. No usporavanje stope cijepljenja dolaskom ljetnih odmora i nagli porast novih zaraza širenjem dominantne delta varijante, natjerali su vladu da ponovno razmisli.

Macron je rekao da cijepljenje neće biti obavezno za širu javnost, ali potiče sve da to učine. "Moramo ići prema cijepljenju svih Francuza, to je jedini put prema normalnom životu", istaknuo je Macron.

Francuska će od kolovoza tražiti zdravstvenu propusnicu u restoranima, kafićima i određenim prijevoznim sredstvima, najavio je Macron.

- Zdravstvena propusnica primjenjivat će se u kafićima, restoranima, trgovačkim centrima, kao i u bolnicama, domovima umirovljenika, medicinsko-socijalnim ustanovama, ali i u avionima, vlakovima i autobusima za duga putovanja. Samo će cijepljeni i oni koji su testirani negativno biti u mogućnosti pristupiti tim mjestima, rekao je francuski predsjednik, dodavši kako će se za desetak dana to biti uvedeno i na mjestima za razonodu i kulturu.

Mitsotakis: Nije Grčka ta koja je u opasnosti, nego necijepljeni Grci

Premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuo je da će ta odluka za osoblje domova za starije osobe na snagu stupiti odmah, dok će za zdravstvene djelatnike cijepljenje biti obavezno od 1. rujna.

Najavio je nova ograničenja za suzbijanje širenja koronavirusa, poput onih da će ulazak u zatvorene prostore, poput barova, kina i kazališta, biti dopušten samo cijepljenim osobama.

- Neće se zemlja zbog pojedinaca ponovno zatvoriti, rekao je najavljujući mjere i dodao da "nije Grčka ta koja je u opasnosti, nego necijepljeni Grci".

Zemlja s 11 milijuna stanovnika do sada je prvom dozom cijepila više od 5,2 milijuna stanovnika, a oko 41 % opće populacije potpuno je cijepljeno, izvijestio je Marios Themistokleous, glavni tajnik zadužen za cijepljenje.

U nastojanju da privuče više ljudi na cijepljenje i da do jeseni stopu procijepljenosti poveća na 70 %, vlada je ponudila poticaje, uključujući gotovinu i besplatne mobilne podatke za mlade.

Grčki odbor za bioetiku preporučio je obvezna cjepiva za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za starije kao krajnju mjeru ako se napori na poticanju cijepljenja pokažu neučinkovitima.

Iako se vodila rasprava oko toga jesu li obvezna cijepljenja etična, istraživanje javnog mnijenja, koje je prošli tjedan objavila televizija Skai, pokazalo je da većina Grka pozdravlja taj potez za određene skupine.

Vlasti su u ponedjeljak također priopćile da će Grčka ovoga tjedna započeti cijepljenje tinejdžera u dobi od 15 do 17 godina.

- Rizik od bolesti u ovim godinama je mali, ali postoji, rekla je voditeljica grčkog odbora za cijepljenje Maria Theodoridou. Dodala je da je glavna karakteristika ove dobne skupine širenje virusa u njihovo okruženje, što bi moglo uključivati ranjive ili necijepljene ljude.

Grčka je u ponedjeljak izvijestila o 2.065 novih dnevnih zaraza COVID-19 i deset smrtnih slučajeva, čime se ukupan broj zaraženih od početka pandemije popeo na 440.872, a broj umrlih na 12.802.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!