"Nijemci bi trebali štedjeti energiju kako bi izvršili pritisak na Rusiju"

15.04.2022.

09:14

Autor: I.Z./HRT/Hina

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Nijemci bi trebali početi štedjeti energiju kako bi postali neovisniji o ruskim fosilnim gorivima, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, dok najveće europsko gospodarstvo traži načine za smanjenje uvoza plina i nafte iz Rusije kao odgovor na rat u Ukrajini.

Uz sve više smrtnih slučajeva civila u Ukrajini usred ruske invazije, Njemačka je pod pritiskom da prekine uvoz ruskog plina i nafte jer kritičari kažu da ti prihodi Moskvi osiguravaju ključna sredstva za vođenje rata.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Habeck je rekao da bi Njemačka mogla postati manje ovisna kad bi građani smanjili potrošnju energije, predlažući korištenje vlaka ili bicikla umjesto vožnje automobilima kad god je to moguće.

- Svaki kilometar koji se nismo prevezli doprinos je smanjenju ovisnosti o ruskim izvorima energije. Time također štitimo klimu, rekao je Habeck u intervjuu za Funke Media Group.

Habeck je rekao da je smanjenje individualne potrošnje energije za 10 posto moguće, dodajući da poslodavci mogu doprinijeti nudeći radnicima mogućnost rada od kuće gdje god je to moguće.

- Gdje god je to moguće, opet bi se moglo raditi od kuće jedan ili dva dana u tjednu - u početku na dobrovoljnoj bazi, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!