Nijemci zbog pretrpanih vlakova i jeftinih karata izbjegavaju javni prijevoz

14:08 / 08.06.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Akcija subvencioniranih karata prouzročila je velike gužve

Akcija subvencioniranih karata prouzročila je velike gužve

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Polovina Nijemaca ne želi se koristiti sredstvima javnog prijevoza dok traje akcija subvencioniranja mjesečnih karata. Akcija se provodi se od početka lipnja i prouzročila je velike probleme i gužve u lokalnom prometu, pokazuje istraživanje javnog mišljenja.

Čak 49 posto ispitanih izjavilo je da se ni u kojem slučaju neće koristiti javnim prijevozom u sljedećim mjesecima, a 18 posto će izbjegavati javni prijevoz, proizlazi iz ispitivanja što ga je za novinsku agenciju DPA proveo institut YouGov.


Samo 21 posto ispitanih izjavilo je da neće izbjegavati sredstva javnog prijevoza.


Od 1. lipnja građani mogu nabaviti mjesečne karte za javni prijevoz po sniženoj cijeni od 9 eura. Te karte vrijede u svim sredstvima javnog prijevoza na području cijele Njemačke.


Akcija je dio Vladina plana rasterećenja građana zbog poskupljenja energenata. U isti paket ulazi i smanjenje cijena goriva, kao i jednokratna pomoć od 300 eura za ublažavanje posljedica povećanja cijena energenata.


Akcija sa subvencioniranim kartama trebala bi trajati do kraja kolovoza i ukupno će porezne obveznike stajati 2,5 milijardi eura.


Od uvođenja subvencionirane karte za mjesečni prijevoz zbog velike navale putnika dolazi do teških poremećaja u javnom prijevozu, posebno u lokalnim vlakovima.


Tijekom proteklog vikenda, koji je zbog praznika Duhova trajao tri dana, zbog opterećenja je došlo do ukidanja brojnih vlakova, posebice onih koji prometuju u smjeru turističkih područja na Sjevernom i Baltičkom moru te Alpama.


Akcija vezana za subvencioniranje mjesečnih karata naišla je i na brojne kritike kao nepromišljena i nedovoljno pripremljena. Udruge putnika u javnom prijevozu smatraju da se novac utrošen za tu subvenciju mogao bolje potrošiti, na modernizaciju željezničke infrastrukture.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!