Nikad manje birača na parlamentarnim izborima u Francuskoj

19:33 / 13.06.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Ludovic Marin / HRT

Nakon prvog kruga francuskih parlamentarnih izbora Emanuel Macron i njegova koalicija "Zajedno" osvojili su gotovo 26 posto glasova, a odmah je iza njih - s 20-tak tisuća glasova manje - zeleno-lijeva koalicija. Čini se - nikad napetiji parlamentarni izbori, ali i prema izlaznim rezultatima - gotovo nikada tako slab odaziv.


Većina Francuza ove je nedjelje izabrala - ostati kod kuće. Analitičari tvrde - dosta im je politike, dosta im je obećanja koja se neće ispuniti, a cijene rastu iz dana u dan, nitko ne zna kako će se grijati preko zime, hoće li imati novca za gorivo i ono najvažnije - kada će opet normalno živjeti nakon pandemije i agresije na Ukrajinu. No političari dosljedni svojim programima i ciljevima pa izborne rezultate pretvaraju u pobjedu.

- Milijuni Francuza izabrali su kandidate iz predsjedničkog saveza. Zahvaljujući njima i golemom broju kandidata koji su prošli u drugi krug, mi smo jedini politički pokret koji može osvojiti većinu u Narodnoj skupštini. Imamo tjedan dana da okupimo svoje snage, rekla je Elisabeth Borne, francuska premijerka.

I oporbena koalicija nedjeljne izbore vidi kao svoju pobjedu. Tvrde da će, ako pobijede, Francusku promijeniti, i to naravno nabolje.

- Istina je da je predsjednička stranka, kada je riječ o prvom krugu, poražena. Pozivam narod, s obzirom na ovaj rezultat i izvanrednu priliku koja se time nudi za naš život i sudbinu zajedničke domovine, da potpuno odbacimo pogubnu politiku većine i Macrona, rekao je Jean-Luc Melenchon, čelnik koalicije NUPES.

Francuska desnica nema baš nekog velikog uspjeha na ovim izborima, ali šalje poruku kako je dobro da predsjednik Macron neće imati apsolutnu većinu u parlamentu i neće moći biti apsolutni vladar zemlje. U očekivanju nedjelje i novog izbornog kruga političarima ostaje da poslušaju što im poručuje narod.

- Ovo se već godinama ponavlja. Naša zemlja sve je više podijeljena, a nama treba jedinstvo. Političari to ne razumiju, rekla je Sophie, stanovnica Pariza.

- Pa sve manje ljudi izlazi na birališta, to je jasna poruka političarima. Ne nudite nam ništa dobro, zato ostajemo kod kuće, kazao je Andre, stanovnik Pariza.

Poruke su poslane, francuski političari nastavljaju po starom. Izborna kampanja traje i dalje, u nedjelju je novi - odlučujući krug. Bilo kako bilo, neovisno o tome tko će imati većinu u parlamentu, politika predsjednika Macrona neće se bitno mijenjati. Jedino će imati znatno lakši posao u provođenju svojih reformi ako njegova koalicija bude na vlasti.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!