10:40 / 17.09.2021.

Autor: Hina/HRT

Nizozemci uvode korona propusnice unatoč velikom otporu

Nizozemska uvodi COVID propusnice

Nizozemska uvodi COVID propusnice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nizozemska će od 25. rujna zahtijevati dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 ili svježi koronatest za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, kazališta i druge kulturne događaje, dok su gotovo sve mjere socijalne distance ukinute.


Tanka većina u nizozemskom parlamentu kasno u četvrtak odbacila je prijedlog koji poziva vladu da se predomisli o korona propusnici, dok je premijer Mark Rutte rekao da je potrebna kako bi se spriječio novi val infekcija.


- Još uvijek smo u opasnoj situaciji. Ako ovo ne provedemo, slijede veliki rizici", rekao je Rutte tijekom burne rasprave u parlamentu.


Oponenti s kraja političkog spektra propitkivali su potrebu za korona propusnicama, za koje su mnogi rekli da su zamka za poticanje cijepljenja, unatoč ponovnim obećanjima vlade da cijepljenje nikad neće postati obavezno.


- Mjera je nerazumna, nepotrebna i lažna. Ovo je cijepljenje silom te izaziva podjele u društvu, rekao je ultradesni opozicijski čelnik Geert Wilders.


Oko 72 posto od ukupno 17.5 milijuna Nizozemaca cijepilo se barem jednom dozom cjepiva protiv COVID-a, prema službenim podacima.


Iako ankete pokazuju da većina Nizozemaca podržava mjere, koronavirus propusnici se protive oni koji se odbijaju cijepiti.


Ugostiteljski sektor reagirao je s bijesom na prijedlog o propusnicama, dok su mnogi kafići i restorani rekli da ne žele surađivati.


Gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, u srijedu je rekla da policija u nizozemskom glavnom gradu neće imati kapacitet da provodi novu politiku, što zahtijeva prostorije u kojima se provjeravaju klijenti.


Broj novih zaraza pao je na oko 2000 dnevno u Nizozemskoj, dok se oko 600 pacijenta liječi u bolnici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!