14:41 / 27.01.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Nizozemska dorađuje krizni plan za opskrbu plinom

Radnik na plinovodu

Radnik na plinovodu

Foto: Vasily Fedosenko / REUTERS

Nizozemska vlada sastala se s predstavnicima potrošača plina u industriji kako bi doradila krizni plan za opskrbu tim energentom u slučaju nestašice koju bi mogla izazvati eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine.

Nizozemska otprilike 40% energije dobiva iz plina, a u 2020. godini 45% plina potrošeno je za proizvodnju struje, 28% za grijanje zgrada i domova, a 21% iskoristila je industrija.

Otprilike 15% plina Nizozemska nabavlja u Rusiji, a ostatak u Norveškoj, rekli su izvori iz industrije.


Plan opskrbe plinom u krizi izrađen je 2019., kada je Nizozemska, nakon više desetljeća snažnog izvoza, postala neto uvoznik, a predviđa da se prvo od građana traži da smanje potrošnju, primjerice smanjivanjem grijanja, dok bi kompanije trebale prijeći na druge izvore energije.

U slučaju akutne krize od industrijskih se potrošača može tražiti da u potpunosti obustave korištenje plina.


Sada je vlada odlučila doraditi detalje tog plana jer Europa strahuje da bi napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici mogle izazvati šokove u lancima nabave plina.

Vladini su dužnosnici prošlog tjedna rekli nizozemskom parlamentu da će zalihe biti dovoljne za normalnu zimsku upotrebu, ali ne i za dugotrajnu nestašicu.


- Već nekoliko tjedana sastajemo se s industrijskim udrugama i razgovaramo o tome u kojoj mjeri možemo umanjiti posljedice u društvu budu li prisiljeni smanjiti potrošnju plina, rekao je glasnogovornik ministarstva gospodarstva Tim van Dijk. Dodao je kako se vlada prikupljanjem tih informacija želi pripremiti za slučaj da mora poduzeti određene mjere. 

Objasnio je da bi eskalacija sukoba u Ukrajini "snažno  utjecala na europsko tržište i na Nizozemsku".


- Ako bi takvo stanje potrajalo više tjedana, mogli bismo posegnuti za kriznim planom, izjaio je glasnogovornik ministarstva gospodarstva.

Dodao je da će sastanci s pojedinačnim tvrtkama početi ovog tjedna.


- Industrijske potrošače ne možete isključiti (s mreže) pritiskom na prekidač. To može imati ogromne posljedice i dovesti do opasnih situacija, a može prouzročiti i nepopravljivu štetu u proizvodnji, na strojevima,  rekao je čelnik udruge industrijskih potrošača VEMW Hans Grünfeld.


Po njegovim riječima, 60 najvećih tvrtki može smanjiti potrošnju energije u krizi, ali treba im jasna informacija kakvu će financijsku naknadu dobiti u slučaju bilo kakvih poslovnih gubitaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!