21:35 / 22.02.2018.

Autor: D.M./Hina

Nizozemska: Masakr nad Armencima 1915. je genocid

Foto: Twitter, @ARAMAC_DC

Foto: Twitter, @ARAMAC_DC

Foto: - / -

Rezolucija riskira daljnje zatezanje odnosa između Haaga i Ankare, koji su napeti nakon što je Nizozemska zabranila turskim ministrima da vode kampanju u toj zemlji.
Nizozemski parlament usvojio je rezoluciju kojom se masakr nad 1,5 milijun Armenaca 1915. priznaje kao genocid, unatoč tome što je vlada rekla da to neće postati službena politika Nizozemske.

Rezolucija protiv koje su bila samo tri od ukupno 150 zastupnika, riskira daljnje zatezanje odnosa između Haaga i Ankare, koji su napeti nakon što je Nizozemska prošle godine zabranila turskim ministrima da vode kampanju u toj zemlji. 

Turska prihvaća da su mnogi kršćani Armenci koji su živjeli u Osmanskom Carstvu -ubijeni za vrijeme Prvoga svjetskog rata, međutim osporava broj žrtava i opovrgava da su ubojstva sustavno orkestrirana ili da čine genocid. "Politizacija zbivanja iz 1915. vađenjem iz političkog konteksta je neprihvatljiva", poručuje tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!