Nizozemska mijenja mirovinski sustav

31.05.2023.

12:44

Autor: Hina/HRT

Umirovjenici

Umirovjenici

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nizozemska se sprema izmijeniti mirovinski sustav i uvesti fleksibilnu isplatu mirovina, vezujući njihov iznos uz rezultate ulaganja.

Nizozemski radnici i njihovi poslodavci uplaćuju doprinos u privatne mirovinske fondove koji im jamče točno određeni iznos mirovine.

Takav je sustav, uz državni mirovinski fond, radnicima jamčio mirovinu tek nešto manju od plaće, ali se proteklih godina suočio s teškoćama budući da su kamatne stope i doprinosi bili previše niski da bi se mirovine uskladile s inflacijom.

Situaciju je dodatno zakomplicirao pogoršani omjer imovine i obaveza fondova, potaknuvši raspravu umirovljenika i radnika o pravima na isplatu. Umirovljenici traže da se mirovine prilagode inflaciji, a radnici upozoravaju da bi to naškodilo njihovim budućim beneficijama.

Nakon višegodišnje rasprave nizozemski Senat odobrio je u utorak prijelaz na sustav definiranih doprinosa.

Prema novim propisima, oko 180 nizozemskih mirovinskih fondova precizno će radnicima i umirovljenicima navesti koliki je njihov udio u zajedničkom fondu i kakve beneficije realno mogu očekivati.

Novi sustav fondovima će ujedno olakšati isplatu većih iznosa mirovina i beneficija u slučaju boljih rezultata ulaganja, odnosno manjih iznosa u slučaju slabijih prinosa.

U planu su, ipak, i mehanizmi solidarnosti kako bi se ublažio utjecaj 'loših' godina i osigurala isplata mirovina do kraja života.

Novi propisi stupit će na snagu do 2028. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!