18:36 / 17.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Nizozemska: Ostavke zbog afganistanske izbjegličke krize

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld na NATO summitu u Brusselsu 2017.

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld na NATO summitu u Brusselsu 2017.

Foto: Francois Walschaerts / REUTERS

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld u petak je rekla da će podnijeti ostavku zbog načina na koji je upravljala evakuacijom izbjeglica iz Afganistana prošli mjesec, nakon sličnog poteza ministrice vanjskih poslova Sigrid Kaag.

Većina parlamentarnih zastupnika u četvrtak je izjavila da su obje ministrice odgovorne za spor odgovor vlade na talibansko preuzimanje vlasti i za neuspjeh u pripremi sigurnog prolaza tisuća Afganistanaca koji su mogli ispunjavati uvjete za azil u Nizozemskoj.

Bijleveld je šesta u nizu ministara koji su napustili dužnost otkad je u siječnju skandal s dječjim doplatcima srušio vladu premijera Marka Ruttea.

Vlada je od tada u privremenom statusu, budući da su napori Ruttea i Kaag da sastave novu vladu stali nakon općih izbora prije šest mjeseci.

Kaag je podnijela ostavku odmah nakon što su zastupnici prihvatili prijedlog u kojem se izriču kritike na račun vlade jer nije uspjela evakuirati dio Afganistanaca i jer nije unaprijed uočila da bi talibani mogli vrlo brzo preuzeti vlast.

- U mojem shvaćanju demokracije i našoj tradiciji vlade, ministar mora otići ako je njegova politika doživjela osudu. Stoga ću podnijeti njegovom visočanstvu (kralju Willemu-Alexandru) ostavku na mjesto ministrice vanjskih poslova, rekla je Kaag.

Bijleveld je isprva rekla da će ostati, ali je dan poslije razmislila nakon oštrih kritika članova vlastitih Kršćanskih demokrata.

- Htjela sam završiti našu misiju da dovedemo na sigurno one koji su još uvijek u Afganistanu i računaju na nas, rekla je Bijleveld. Ali moj stav je postao predmet rasprave i ne želim ometati važan posao ljudi koji rade za mene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!