Nizozemska vlada snizit će kućanstvima račune za energiju

15.10.2021.

17:47

Autor: HRT/Hina/D.D.

Nizozemska vlada snizit će račune za energiju

Nizozemska vlada snizit će račune za energiju

Foto: Yves Herman / REUTERS

Nizozemska vlada nastojat će kompenzirati sve veće račune za energiju kućanstvima s otprilike 400 eura u prosjeku, objavio je u petak list De Telegraaf pozivajući se na vladine izvore.


Ministar financija Wopke Hoekstra najavio je prošli tjedan da će vlada poduzeti "potrebne mjere" radi zaštite korisnika od naglog poskupljenja cijena energenata.


Očekuje se da će vlada izdvojiti više od tri milijarde eura za smanjenje poreza na energiju za otprilike osam milijuna kućanstava u Nizozemskoj, piše De Telegraaf.


Vlada također namjerava potrošiti 150 milijuna eura na subvencije za izolaciju domova koje će se dodjeljivati u obliku vaučera, dodala je televizija NOS.


Nizozemska je desetljećima profitirala od obilne opskrbe jeftinim prirodnim plinom iz velikog polja Groningen na sjeveru zemlje.


No eksploatacija plina okončat će se iduće godine nakon znatnog smanjenja te prakse proteklih godina kako bi se ograničili seizmički rizici u regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!