11:32 / 25.11.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Nizozemske bolnice zbog COVIDA odgađaju kemoterapije i transplantacije

Nizozemska je zabilježila više od 2.5 milijuna slučajeva od početka pandemije

Nizozemska je zabilježila više od 2.5 milijuna slučajeva od početka pandemije

Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters

Neke nizozemske bolnice zaustavile su liječenje kemoterapijom i transpantacije organa kako bi oslobodile krevete intenzivne njege za rastući broj pacijenata oboljelih od COVIDA-19.

Udruženje nizozemskih bolnica za vitalnu njegu reklo je da je tražilo od ministra zdravstva Huga de Jongea da razvije nacionalni plan za COVID-19 prema kojemu bi se regularna njega koja zahtijeva noćenje otkazala.

Broj pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama narastao je na rekordne razine koje nisu viđene od početka svibnja, a stručnjaci su upozorili da će bolnice doseći svoje pune kapacitete u nešto više od tjedan dana ako se virus ne obuzda. Ovaj tjedan je nekoliko pacijenata oboljeih od COVIDA prevezeno u njemačke bolnice.

Reagirajući na rekordno visoke stope zaraze, vodeći vladin tim za upravljanje pandemijom sazvao je u srijedu navečer hitni sastanak te se očekuje da će se u petak objaviti nove mjere o zatvaranju.

Iako je oko 85 posto odrasle nizozemske populacije u cijelosti cijepljeno protiv covida-19, novi slučajevi dosegli su rekordnu razinu od 23.709 u 24 sata od srijede te su u porastu gotovo 40 posto na tjednoj razini.

- U nekoliko regija bolnice smanjuju opseg njege, rekao je glasnogovornik bolničkog udruženja. Govorimo o njezi koja zahtijeva krevet. To znači da se otkazuje puno termina.

Prema novoj fazi plana kriznog odgovora, bolnice bi također mogle tražiti pomoć vojnog osoblja i studenata u njezi pacijenata.

Nizozemska je zabilježila više od 2.5 milijuna slučajeva i više od 19.000 smrti otkad je pandemija počela.

Nakon ukidanja većine mjera socijalne distance krajem rujna, nizozemska vlada je ovaj mjesec ponovno uvela nošenje maski te djelomično zatvaranje, uz kafiće i restorane koji se zatvaraju u 20 sati.

Vladin plan da zabrani pristup javnim mjestima većini necijepljenih prouzročio je tri noći nasilnih prosvjeda od prošlog petka te je diljem zemlje uhićeno više od 170 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!