Nizozemski novinar de Vries u kritičnom stanju, policija uhitila troje ljudi

08:59 / 07.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Nizozemski novinar de Vries u kritičnom stanju

Nizozemski novinar de Vries u kritičnom stanju

Foto: Eva Plevier / Reuters

Nizozemska policija uhitila je troje ljudi, uključujući osumnjičenog za napad na vodećeg nizozemskog kriminalističkog izvjestitelja Petera R de Vriesa, koji je teško ranjen u pucnjavi sinoć u Amsterdamu.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema rekla je da se de Vries "bori za život".

De Vries je vodeći kriminalistički izvjestitelj u Nizozemskoj i redovito se pojavljuje kao glasnogovornik žrtava ili svjedoka na suđenjima. Trenutačno je pouzdanik ključnog svjedoka na velikom suđenju za organizirani kriminal.

Prema medijskim izvješćima nepoznati je napadač pucao u de Vriesa nakon što je napustio TV studio na području trga Leidseplein. De Vries je malo prije toga sudjelovao u izravnom televizijskom javljanju.

Premijer Mark Rutte napad na de Vriesa nazvao je "napadom na slobodno novinarstvo".

Rutte i ministar pravosuđa Ferd Grapperhaus održali su sastanak s protuterorističkim vlastima.

Nizozemski kraljevski par, koji je bio u posjetu Berlinu u to vrijeme, izjavio je da je šokiran.

- Novinari moraju biti u mogućnosti obavljati svoj posao slobodno i bez prijetnji, objavili su kralj Willem-Alexander i njegova supruga Maxima na Facebooku.

De Vries se proslavio 1987. godine sa svojim bestselerom o otmici čelnika pivovare Freddyja Heinekena. Osvojio je nagradu Emmy 2008. godine za izvještavanje o slučaju Natalee Holloway, Amerikanke koja je nestala na Arubi 2005. i vjerovalo se da ju je ubio Nizozemac.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!