Nizozemski premijer ispričao se vojnicima zbog Srebrenice

13:53 / 19.06.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Nizozemski premijer Mark Rutte

Nizozemski premijer Mark Rutte

Foto: Gints Ivuskans / REUTERS

Nizozemski premijer Mark Rutte ispričao se Plavim kacigama, vojnicima iz svoje zemlje koji su raspoređeni u Srebrenici 1995. kako bi branili zaštićenu zonu UN-a, naglašavajući da se iz toga trebaju izvući lekcije kada se radi o odgovoru svijeta na rusku invaziju na Ukrajinu.


Slabo naoružani, nizozemski vojnici pripadnici Plavih kaciga bili su nemoćni pred osvajanjem Srebrenice koje su provele snage bosanskih Srba pod vodstvom Ratka Mladića u srpnju 1995., piše France presse.

Više od 8000 muškaraca ubijeno je nakon što su bosanski Srbi osvojili grad.

Taj masakr, najgori u Europi od Drugog svjetskog rata, UN je okvalificirao kao genocid.

Rutte je u subotu poručio veteranima snaga Dutchbat III u vojnoj bazi u Schaarsbergenu na istoku Nizozemske, da "27 godina kasnije, neke riječi još uvijek nisu izrečene".

- Danas, u ime nizozemske vlade, ispričavam se svim ženama i muškarcima Dutchbata III. Vama i osobama koje danas nisu ovdje, rekao je Mark Rutte.

Premijer je dodao da su Plave kacige pokušavale učiniti što treba u teškim okolnostima, čak i kada to više nije bilo moguće.

Rutte se ispričao i za manjak potpore vlade kada su se vojnici vratili u zemlju.

Nizozemski veterani imali su razloga pitati se gdje je bio svijet kada se događao masakr u Srebrenici, dodao je.

- I naravno, danas mislimo isto: gdje smo sada, sada kada ukrajinski narod pati zbog brutalne ruske agresije. Kako je bolno da se na našem kontinentu opet vodi novi rat i da se na nekoliko sati od nas ponovno događaju ratni zločini, kazao je.

Rusija je optužena za ratne zločine u Ukrajini, posebno u mjestima oko Kijeva gdje su pronađene stotine tijela.

Nizozemski Vrhovni sud proglasio je 2019. nizozemsku državu djelomično dogovornom za masakr 350 bosanskih Muslimana u srpnju 1995. godine.

Ti ljudi su potražili sigurnost u bazi nizozemskih mirovnih snaga u Potočarima u Srebrenici, ali su kasnije odatle morali izaći prije nego što su ih odvele i ubile snage bosanskih Srba.

Baza u Potočarima bila je preplavljena masovnim priljevom mještana koji su tražili zaštitu od vojnika UN-a. Mirotvorci su zatvorili vrata svoje baze za nove pridošlice prije nego što su dopustili Mladićevim snagama da evakuiraju izbjeglice.

Muškarci i tinejdžeri su odvojeni od žena i autobusima odvedeni na stratišta, a njihova tijela bačena u masovne grobnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!