Nizozemski premijer ispričao se za kolonijalnu prošlost svoje zemlje

19.12.2022.

17:19

Autor: V.K/Hina/HRT

Mark Rutte

Mark Rutte

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Nizozemski premijer Mark Rutte u ponedjeljak se ispričao za kolonijalnu povijest svoje zemlje te za njezine posljedice za koje je priznao da traju i danas. 

- Danas se ispričavam, rekao je Rutte u govoru u Nizozemskom nacionalnom arhivu.

Stoljećima su nizozemska država i njezini predstavnici omogućavali i poticali ropstvo i od toga profitirali, nastavio je nizozemski premijer.

- Istina je da nitko tko danas živi, ne snosi nikakvu osobnu krivnju za ropstvo, no nizozemska država snosi odgovornost za golemu patnju onih koji su bili porobljeni, kao i njihovih potomaka, dodao je.

Rutteova isprika dolazi u vrijeme preispitivanja kolonijalne prošlosti Nizozemske, što uključuje napore da se vrate opljačkane umjetnine kao i borbu s rasizmom.

Isprika je naišla na otpor skupina koje kažu da ju je trebao izreći kralj Willem-Alexander, u bivšoj koloniji Surinamu 1. srpnja 2023. - na 160. obljetnicu oslobađanja robova u toj zemlji.

Rutte je najavio da nizozemska vlada šalje predstavnike u Surinam, kao i na karipske otoke koji su ostali dio Kraljevine Nizozemske s različitim stupnjevima autonomije: Curacao, Sint Maarten, Arubu, Bonaire, Sabu i Sint Eustatius.

Više od 250 godina Nizozemska je imala kolonije u, među ostalim, današnjoj Indoneziji, Južnoafričkoj Republici te na karipskom području. Nizozemci su posjedovali robove koji su često nehumano tretirani. Posljednji masakr koji su počinili, dogodio se u Indoneziji 1947. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!