11:43 / 18.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Nizozemski premijer želi brzo započeti pregovore o novoj vladi

Nizozemski premijer Mark Rutte

Nizozemski premijer Mark Rutte

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Dosadašnji nizozemski premijer Mark Rutte rekao je u četvrtak da želi brzo započeti pregovore o formiranju nove vlade, nakon što je njegova stranka osvojila većinu glasova na izborima, otvorivši mu put za četvrti mandat.

No neće mu biti jednostavno, ocjenjuje agencija dpa.


Dosadašnju vladu činili su njegova Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD), demokršćani (CDA), socijalno liberalna stranka Demokrati 66 i centristička Kršćanska unija. D66 je na izborima drugi osvojivši 25 mjesta. Zajedno s VVD-ovih 35 zastupnika imaju dovoljno zastupnika za reformu postojeće koalicije, s malom većinom. No zbog toga što je D66 prošao tako dobro, a CDA je izgubio nekoliko zastupničkih mjesta, D66 traži da se koaliciji pridruži barem još jedna lijeva stranka. To bi moglo zakomplicirati pregovore. 


Krajnje desna Slobodarska stranka populista Geerta Wildersa pala je na treće mjesto sa 17 zastupnika, ali su krajnje desne stranke zajedno dobile više glasova nego ikad i to će vladajuće stranke morati uzeti u obzir.


Euroskeptična stranka Forum za demokraciju dobila je osam mjesta, a stranka JA21, koja se od nje odcijepila, prvi put je ušla u parlament s četiri zastupnika.


U parlament je ušlo rekordnih 17 stranaka i to bi moglo također otežati formiranje vladajuće koalicije.


Rutte je rekao da se nova koalicija s lijevo orijentiranom proeuropskom strankom D-66, pod vodstvom bivše UN-ove diplomatkinje Sigrid Kaag, čini očitom.


Rezultat je bio odobravanje Rutteova postupanja s pandemijom, iako su stope zaraze i dalje visoke, a uvođenje cijepljenja sporo. Ali s neočekivanim uspjehom D-66, koja je prošla bolje od anketnih predviđanja, to je bila i potvrda političkog centra.


- Nizozemci nisu ekstremni, oni su umjereni, rekla je Kaag nakon objave početne izlazne ankete u srijedu.


Rutte je rekao da će mu prioritet biti nastavak upravljanja pandemijom: Ogromni su izazovi pred nama, u narednim tjednima i mjesecima zemlju moramo izvesti iz krize s koronavirusom.


Rutte je rekao i da se nada izgradnji nove koalicije što je brže moguće, s obzirom na hitnost pandemije i druge izazove s kojima se zemlja suočava. Početni sastanak stranačkih čelnika zakazan je za četvrtak popodne.


Nizozemska je jedna od prvih glavnih ekonomija Europske unije koja je održala izbore tijekom krize izazvane COVID-om, a glasanje se održavalo tijekom tri dana kako bi se smanjio rizik od zaraze.


U državi od 17 milijuna ljudi od COVID-a je umrlo više od 16.000 ljudi. Unatoč pandemiji, odaziv je bio 83 %, otprilike koliko i prije četiri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!