Njemačka će u Ukrajinu poslati pola tenkovske bojne

15.02.2023.

22:43

Autor: HRT/D.M./Hina

Tenk Leopard 2

Tenk Leopard 2

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Njemačka je u srijedu objavila da će potkraj ožujka poslati u Ukrajinu pola bojne borbenih tenkova Leopard 2, što znači petnaestak oklopnih vozila, dok NATO-ovi saveznici teško prikupljaju tenkove obećane Kijevu.

- Nismo sastavili bojnu, bit će to pola bojne. Njemačka će osigurati 14 Leoparda 2 A6, a Portugal tri. (...) Želim pojasniti da će naši biti isporučeni u posljednjem tjednu u ožujku. To je sigurno, priznao je njemački ministar obrane Boris Pistorius nakon sastanka u Bruxellesu. Dodao je da se razgovaralo o slanju 14 tenkova Leopard 2 iz Nizozemske, no tenkovi su mobilizirani za njemačko-nizozemsku brigadu.

Poljska se pak obvezala da će poslati bojnu tenkova Leopard 2 starijeg modela. No predsjednik Andrzej Duda, koji je doputovao u Bruxelles kako bi se sastao s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, nije rekao kada će se dopremiti. Norveška je u utorak najavila da će poslati Ukrajini osam borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje i dodatnu opremu, no nije rekla kada.

Šef europske diplomacije pozvao je države da se pridruže Njemačkoj u slanju tenkova Ukrajini u intervjuu objavljenom u srijedu, nakon što su mediji izvijestili da su Danska i Nizozemska odustale od slanja tenkova Leopard 2 Kijevu.

- Države moraju isporučiti koliko god je tenkova moguće što je moguće brže. Bilo bi jako razočaravajuće da, s obzirom na to da se toliko dugo upiralo prstom u Njemačku jer ništa ne čini, sada te države to ne učine, rekao je Josep Borrell za njemačku televiziju Phoenix.

Tenkovi Leopard njemačke proizvodnje u raznim modelima nalaze se u više od deset vojski zemalja članica NATO-a. Ukrajina bi trebala idućih mjeseci primiti najmanje 100 Leoparda 1 A5, a riječ je o starijim, ali obnovljenim modelima, objavili su početkom veljače ministri obrane Njemačke, Nizozemske i Danske.

Pistorius je rekao da je njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznjikov izrazio zadovoljstvo što će dobiti pola bojne, za koju je rekao da je prijelazna faza. Drugi razgovori trebali bi se održati u sklopu Minhenske konferencije o sigurnosti koja počinje u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!