15:27 / 14.09.2020.

Autor: Hina

Njemačka: Do srijede dogovor o prihvatu izbjeglica s Lezbosa

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: - / REUTERS

Merkel i dalje ustraje na europskom rješenju migrantskog pitanja.
Njemačka vlada bi do srijede trebala odlučiti o prihvatu dodatnih migranata iz izgorjelog izbjegličkog logora Moria na grčkom otoku Lesbosu, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

- Unutar vlade se raspravlja o tome kako Njemačka može pružiti supstancijalni doprinos rješenju problema nastalog nakon požara u logoru Moria, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Kako prenose njemačke novinske agencije, pozivajući se na izvore u koalicijskoj demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi, njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) već o ovoj temi vodi razgovore s ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Istodobno se saznaje kako Merkel, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, i dalje ustraje na europskom rješenju migrantskog pitanja. I vicekancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) je najavio odluku o dodatnom prihvatu izbjeglica iz Morije do srijede.

- Siguran sam da će koalicija do srijede pronaći rješenje, rekao je Scholz. On je najavio kako SPD priželjkuje prihvat značajnog broja izbjeglica.

- Njemačka bi trebala prihvatiti najveći kontingent iz Morije, rekao je Scholz.

Unija CDU/CSU, veći koalicijski partner u vladi Angele Merkel, najvećim se dijelom protivi prihvatu većeg broja izbjeglica s Lesbosa.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je u petak najavio kako je Njemačka spremna prihvatiti do 150 izbjeglica. Ostatak od ukupno 400 maloljetnih izbjeglica bez pratnje, oko čijeg prihvata su se prošlog tjedna dogovorile Njemačka i Francuska, trebao bi biti raspoređen po zemljama EU-a koje su izrazile spremnost za prihvat.

Seibert je danas objasnio kako se radi o prvom koraku.

- U drugom koraku bi trebale biti prihvaćene i čitave obitelji s djecom, rekao je glasnogovornik Njemačke vlade.

U Njemačku je tijekom najvećeg izbjegličkog vala 2015./2016. pristiglo preko milijun izbjeglica, mahom iz Sirije. Njemačka vlada tada je sama donijela odluku o prihvatu, što je kancelarki Merkel donijelo brojna priznanja na međunarodnoj razini, ali je u konačnici naštetilo njenoj popularnosti kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!