14:17 / 21.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Njemačka: Docent osumnjičen da je špijunirao za ruske tajne službe

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Policija je po nalogu Glavnog državnog tužiteljstva Njemačke uhitila ruskog državljanina Ilnura N. pod optužbom da je špijunirao za ruske tajne službe, priopćeno je u ponedjeljak.

Ilnuru N. predbacuje se da je kao docent na jednom prirodoslovno-tehničkom fakultetu između listopada 2020. i lipnja 2021. pripadniku ruske tajne službe u najmanje tri navrata u zamjenu za novac davao informacije o aktivnostima sveučilišta na kojem je bio zaposlen, priopćilo je Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu. Prema neslužbenim podacima radi se o Ilnuru Nagaevu koji je na Sveučilištu u Augsburgu radio na odjelu za mehaniku i materijale.

Uhićeni je već izveden pred istražnog suca koji je odredio pritvor do daljnjeg.

Početkom mjeseca njemački mediji su citirali jedno izvješće Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka prema kojem je Rusija posljednjih godina "znatno intenzivirala" svoje špijunske aktivnosti u Njemačkoj.

Prema medijskim izvješćima, Rusija je u posljednje vrijeme u Njemačku poslala preko 200 tajnih agenata koji u najvećoj mjeri rade pod zaštitom diplomatskih predstavništva. Vodeći političari, a među njima ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske Boris Pistorius, upozorili su i na opasnost utjecaja stranih tajnih službi na ishod parlamentarnih izbora u Njemačkoj u rujnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!