Scholz i Von der Leyen: Brza pomoć u obnovi, Marshallov plan za Ukrajinu

25.10.2022.

Zadnja izmjena 11:50

Autor: M.M./Hina/HRT

Njemačka domaćin međunarodne konferencije o poratnoj obnovi Ukrajine

Njemačka domaćin međunarodne konferencije o poratnoj obnovi Ukrajine

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvali su u utorak u Berlinu međunarodnu zajednicu da uloži zajedničke napore u procesu obnove Ukrajine usporedivši zadaću na obnovi te zemlje s poslijeratnim Marshallovim planom za Njemačku.

- Nikada se ne možemo mjeriti sa žrtvom koju Ukrajinci podnose svaki dan. Ali možemo stati uz njih i pružiti im ono što im je potrebno - pomoć, brzu rehabilitaciju i obnovu, rekla je predsjednica EK Ursula von der Leyen. Vrijeme je da platforma počne s radom. Trebaju nam svi, i međunarodne institucije, i privatni sektor i civilno društvo, dodala je. Naglasila je da se radi na popravku uništene infrastrukture uz milijardu eura hitne pomoći. Usto, dosad je osigurano 400 agregata.

- Ovaj program, nastao po uzoru na Marshallov plan nakon 2. svjetskog rata, bit će zadaća za cijelu jednu generaciju koju moramo započeti već sada, rekao je na početku međunarodne donatorske konferencije o Ukrajini, koja se održava u Berlinu, njemački kancelar Olaf Scholz. Pritom je mislio na golema američka ulaganja u Njemačku i druge zapadne zemlje nakon 2. svjetskog rata.

- Privatni i državni investitori morali su se udružiti kako bi oblikovali budućnost zemlje, ne samo za iduće mjesece nego i godine, dodao je Scholz.

Njemački kancelar naglasio je da je sada prioritet vojno pomoći Ukrajini te joj još jedanput obećao sustave proturaketne obrane.

- Najbolja obnova je obnova koja nije potrebna zbog uspješne obrane ukrajinskih gradova i elektrana od ruskih bombi, dronova i raketa, rekao je Scholz.

Njemački kancelar istaknuo je da je obnova Ukrajine i šansa da se njezino gospodarstvo učini konkurentnijim, a Ukrajina postane važan čimbenik u proizvodnji održivih energenata.

- Ukrajina bi mogla postati važnim proizvođačem zelene energije i izvoznik visoko specijaliziranih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda te digitalno čvorište s nekim od najboljih stručnjaka na svijetu, zaključio je njemački kancelar.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je da obnova Ukrajine mora slijediti uz suradnju svih demokratskih snaga.

- Nijedna zemlja, nijedna unija sama ne može iznijeti ovaj zadatak. Potrebni su nam jaki partneri poput SAD-a, Japana, Kanade, Velike Britanije, Australije, kao i institucija poput Svjetske banke, rekla je von der Leyen koja je dodala da će za obnovu Ukrajine biti potrebne milijarde. Rusija je nanijela štetu Ukrajini koja se procjenjuje na 350 milijardi eura (345 milijardi dolara), rekla je von der Leyen pozivajući se na procjenu Svjetske banke.

Ona je podržala ideju njemačkog kancelara Scholza da obnova mora biti usklađena s ukrajinskim približavanjem Europskoj uniji, posebice što se tiče prilagodbe infrastrukture.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se obratio konferenciji putem videoveze, pozvao je donatorske zemlje da što prije počnu s obnovom, a ne tek nakon rata.

Nama su hitno potrebne investicije u bolnice, škole, prometnice i druge infrastrukturne objekte, rekao je Zelenski. Upozorio je na to da je u ruskim raketnim napadima do sada uništeno više od trećine energetske infrastrukture zemlje.

Ukrajinski predsjednik rekao je da treba što prije osloboditi sredstva iz fonda pomoći te je spomenuo svotu od 38 milijardi dolara koja će biti potrebna kako bi se konsolidirao proračun Ukrajine u idućem razdoblju.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da bi se obnova Ukrajine morala financirati i iz zamrznutih bankovnih računa ruskih oligarha u inozemstvu. Kazao je i da bi rat protiv Ukrajine trebao biti "poziv na buđenje" kada je riječ o ovisnosti o ruskom plinu.

Njemačka ministrica razvoja Svenja Schulze pozvala je na uspostavu mehanizma kojim bi se Rusiju prisililo da sudjeluje u troškovima obnove Ukrajine.

- U ovom trenutku ne postoji međunarodno pravo koje bi takvo što omogućilo, rekla je Schulze njemačkoj televiziji RTL/ntv uoči konferencije o obnovi Ukrajine.

- Bilo bi vrlo razumno kada bi se uključila i Rusija, dodala je.

Schulze je istaknula da još nije moguće točno reći koliko će stajati obnova.

Kancelar Scholz i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen domaćini su međunarodnim stručnjacima u Berlinu koji razgovaraju o obnovi Ukrajine. Na sastanku sudjeluju i ukrajinski premijer Denis Šmihalj i njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!