Njemačka: Godinu dana od početka rata Scholz na udaru oporbenih kritika

27.02.2023.

15:41

Autor: HRT/Hina/J.L.

Zgrada Bundestaga

Zgrada Bundestaga

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Godinu dana nakon povijesnog govora njemačkog kancelara Olafa Scholza u Bundestagu, održanog povodom ruskog napada na Ukrajinu, oporba oštro kritizira kancelara tvrdeći da od obećanih projekata nije ostvareno ništa.

- Godina dana koja je trebala promijeniti tijek povijesti i donijeti preokret pretvorila se u godinu dana izgubljenog vremena, rekao je čelik parlamentarne skupine oporbene Kršćansko-socijalne unije (CSU) Alexander Dobrindt osvrćući se na godinu dana otkako je kancelar Scholz, nakon napada Rusije na Ukrajinu, u Bundestagu najavio temeljite promjene u obrambenoj i vanjskoj politici Njemačke.

CSU je mlađi partner konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Dobrindt je rekao kako je socijaldemokratsko-zeleno-liberalna koalicijska vlada Olafa Scholza obećala drastično povećanje vojnog proračuna, ali da ga je na kraju čak i smanjila.

- Vlada je najavila modernizaciju Bundeswehra, ali do sada još nije naručila niti jedan komad streljiva, rekao je Dobrindt.

Kritizirao je i dugo oklijevanje Scholzove vlade da Ukrajini isporuči teško naoružanje.

Pozvao je saveznu vladu da poveća i izdvajanja za vojne potrebe, kako je to dogovoreno unutar NATO saveza.

Potpredsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu Jens Spahn također je kritizirao neučinkovitost Scholzove vlade.

- Govor kancelara Scholza bio je na mjestu. No od tog obećanja nije ispunjeno ništa. Bundeswehr je godinu dana kasnije i dalje tamo gdje je i bio, rekao je Spahn za dnevnik Neue Westfaelische Zeitung.

Scholz je prije godinu dana, u izvanrednom obraćanju Bundestagu povodom ruskog napada na Ukrajinu, najavio potpuni preokret na obrambenom i vanjskopolitičkom planu. Između ostalog je najavljen i izvanredni fond za modernizaciju Bundeswehra u visini od 100 milijardi eura.

Nedavno je oporba ustvrdila kako od tih 100 milijardi eura još nije utrošeno ništa zbog lošeg planiranja unutar samog Bundeswehra i nedostatka konkretnih predodžbi o potrebama oružanih snaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!