22:08 / 06.03.2020.

Autor: T.D./Hina

Njemačka i Francuska na udaru kritika zbog ograničenja izvoza zaštitne opreme

Foto: Roberto Speranza/REUTERS/Remo Casilli

Foto: Roberto Speranza/REUTERS/Remo Casilli

Foto: - / REUTERS

Članice Unije pozvane su podijeliti svoju zaštitnu opremu s teško pogođenim zemljama poput Italije.
Belgijska ministrica zdravstva Maggie De Block kritizirala je u petak Njemačku i Francusku jer su uvele ograničenja na izvoz zaštitne opreme u EU-u potrebne u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Članice Unije pozvane su podijeliti svoju zaštitnu opremu s teško pogođenim zemljama poput Italije.

Dvije zemlje se protive slanju opreme, rekla je De Block uoči izvanrednog sastanka o koronavirusu s kolegama EU-a. "Ovo nije u duhu Europske unije", rekla je.

- Ne smijemo zbog toga ratovati između europskih zemalja jer će time samo nastati rizik od povećanja cijena te opreme, rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza nakon sastanka u Bruxellesu i pozvao zemlje članice na zajedničko djelovanje.

Njemačka i Francuska obavijestile su izvršno tijelo EU-a da ne žele izvoziti zaštitnu opremu, navela je glasnogovornica Europske komisije Sonya Gospodinova.

To se dopušta pod određenim uvjetima, uključujući onda kada je u pitanju javno zdravlje, rekla je Gospodinova. Takve mjere trebaju biti razmjerne i dobro objašnjene.

Ministarstvo gospodarstva u Berlinu zabranilo je izvoz zaštitne opreme poput maski, rukavica i odijela. Iznimka su jedino međunarodne humanitarne sheme. 

Francuska je zaplijenila sve zaštitne maske i izdaje ih jedino medicinskom osoblju ili na recept.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!