14:29 / 27.02.2022.

Autor: Hina/I.B.

Njemačka isporučuje oružje Ukrajini kako bi Putina "skrenula s ratnog kursa"

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Njemački kancelar je na izvanrednoj sjednici Bundestaga u nedjelju obrazložio odluku Njemačke da Ukrajini ipak isporuči oružje, rekavši da Rusiju treba "skrenuti s ratnog kursa".

- Mi imamo zadatak (ruskog predsjednika Vladimira) Putina odvratiti s njegovog ratnog kursa. Na agresiju Vladimira Putina nije bilo moguće dati neki drugi odgovor, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz obraćajući se Bundestagu, obrazlažući odluku da Ukrajini isporuči oružje.

- Ovo je prijelomni trenutak u povijesti Europe. Svijet nakon napada Putina na Ukrajinu više neće biti isti, rekao je Scholz.

On je rekao kako je drugi korak koji je njemačka vlada donijela u subotu isključivanje Rusije iz financijskog sustava Swift.

- Rusko vodstvo će vrlo brzo osjetiti sankcije na svojoj koži, rekao je Scholz.

Scholz je također istaknuo da Putin "ne smije podcijeniti našu spremnost da odlučno obranimo svaki pedalj teritorija zemalja članica NATO-a".

Njemački kancelar je najavio da će vlada pokrenuti proces jačanja njemačke vojske Bundeswehra te da će Njemačka ispuniti zahtjev ostalih članica NATO-a i podići vojne izdatke na 2 posto BDP-a.

Njemačka vlada je u subotu odlučila odustati od dosadašnjeg stava da se u krizna područja ne isporučuje oružje i isporučila Ukrajini 500 raketa tipa Stinger i 1.000 protuoklopnih raketa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!