11:19 / 27.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Njemačka katedrala izvukla iz riznice relikvije sv. Korone, zaštitnice od epidemija

Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters, arhiva

Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

Katedrala je i prije pandemije planirala izložiti njezine relikvije tijekom ljeta u sklopu izložbe zlatarskog umijeća.
Njemačka katedrala u Aachenu izvukla je iz riznice relikvije malo poznate mučenice sv. Korone, zaštitnice od epidemija, i priprema relikvijar kako bi ga izložila kad prođe pandemija koronavirusa.

- Koronavirus - iz minute u minutu

Pandemija koja je pogodila i Njemačku potaknula je interes za kršćansku mučenicu za koju se vjeruje da su je ubili Rimljani prije otprilike 1800 godina.

Nije jasno kad će ljudi moći vidjeti relikvije, s obzirom na to da su uvedena ograničenja kretanja kako bi se spriječilo širenje virusa. No stručnjaci temeljito čiste i lašte relikvijar od zlata, bronce i bjelokosti koji nije bio pred očima javnosti prethodnih 25 godina kako bi bio spreman za izlaganje.

Vjeruje se da su Koronu u dobi od 16 godina ubili Rimljani vjerojatno na području današnje Sirije zbog toga što nije skrivala kršćansku vjeru.

Prema predaji, zavezana je za dvije savijene palme i potom rastrgana kad su egzekutori oslobodili debla palmi.

- Zbog toga je i zaštitnica drvosječa, kaže Brigitte Falk, kustosica riznice u katedrali dodajući da je igra slučaja što je postala i zaštitnica od epidemija.

Njezine je relikvije u Aachen dopremio kralj Otto III. godine 997. i držane su u grobu u katedrali do 1912., kada su premještene u relikvijar visok 93 centimetra i težak 98 kilograma.

Igra je slučaja i podudarnost u imenu mučenice i virusa. Virus je dobio ime koronavirus zbog toga što pod mikroskopom izgleda kao da ima krunu (lat. corona).

- Poput mnogih drugih svetaca, sv. Korona može biti izvor nade u ovim teškim vremenima, kaže Falk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!