17:01 / 11.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Njemačka ministrica dala ostavku jer je odabrala krivo vrijeme za godišnji odmor

Anne Spiegel

Anne Spiegel

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Anne Spiegel je u ponedjeljak rekla da daje ostavku na položaj njemačke ministrice za obitelj pošto je izbio skandal zbog odluke od prošle godine da ode na godišnji odmor nakon razornih poplava u saveznoj državi u kojoj je bila na visokoj dužnosti.


Spiegel, članica Zelenih, prva je ministrica koja napušta vladu kancelara Olafa Scholza koju još čine njegovi socijaldemokrati (SPD) i liberalna stranka Slobodnih demokrata (FDP).

- Danas, zbog političkog pritiska, odlučila sam odstupiti s položaja savezne ministrice za obiteljske poslove, rekla je Spiegel koja se u nedjelju ispričala što je otišla na četverotjedni odmor ubrzo nakon velikih poplava 2021.

U to je vrijeme bila ministrica okoliša u saveznoj državi Porajnje-Falačka, koja je bila nateže pogođena poplavama i u kojima je živote izgubilo više od 170 ljudi.

Njezina odluka dolazi uoči regionalnih izbora u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, koja je također bila teško pogođena poplavama.

Prošli tjedan je i ministrica te savezne države dala ostavku iz istog razloga - previše je vremena nakon poplava provela na Mallorci.

Čelnik Zelenih Omid Nouripour je rekao da je odluka Spiegel ispravna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!