Njemačka ministrica obrane podnijela ostavku

16.01.2023.

11:50

Autor: Hina/I.B.

Christine Lambrecht

Christine Lambrecht

Foto: Matthias Rietschel / REUTERS

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht objavila je da je kancelara Olafa Scholza zatražila da je razriješi dužnosti, što je kulminacija sve snažnije skepticizma u njezine sposobnosti da poboljša spremnost njemačke vojske s obzirom na rat u Ukrajini.

U Njemačkoj se sve snažnije propitivala kompetencija ministrice Lambrecht kada je riječ o isporukama oružja Ukrajini i novom velikom ulaganju u oružane snage, a posebno su bili kritizirani njezini javni nastupi.

Tako je u novogodišnjoj poruci na Instagramu Lambrecht govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a istodobno je u pozadini odzvanjao vatromet i pucale su petarde.

"Mjesečni medijski fokus na mene osobno nije omogućio pravu javnu raspravu o ulozi oružanih snaga i njemačkoj sigurnosnoj politici", rekla je Lambrecht.

Zbog toga "sam zatražila kancelara da me oslobodi dužnosti ministrice obrane", priopćila je.

"Vrijedan rad vojnika i brojnih motiviranih ljudi mora biti u prvom planu" pošto Njemačka planira uložiti 100 milijardi eura u modernizaciju svoje vojske nakon rata u Ukrajini, rekla je Lambrecht.

Čak 60 posto ispitanih Nijemaca izjasnilo se da Lambrecht treba podnijeti ostavku prema anketi javne televizije ZDF u petak.

Polovica anketiranih birača koji podržavaju njezinu Socijaldemokratsku stranku (SPD) također su naveli da bi trebala podnijeti ostavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!