14:05 / 18.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Njemačka na neodređeno vrijeme izlazi iz Schengena?

Foto: Twitter (@OdysseusNetwork)

Foto: Twitter (@OdysseusNetwork)

Foto: - / -

Novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeno razdoblje te ih proširiti i na ostale prijelaze.
Novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeno razdoblje te ih proširiti i na ostale prijelaze čime bi Njemačka praktički izišla iz Schengenskog sustava, prenosi dnevnik Welt am Sonntag.

Kontrole granica prema susjedima moraju biti toliko dugo na snazi dok Europskoj uniji ne pođe za rukom učinkovitija zaštita i kontrola vanjskih granica. "No ja ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo uspjeti", rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag. On je ujedno najavio da bi kontrole trebale biti proširene i na ostale njemačke granične prijelaze.

"Trenutno nisu mnogi granični prijelazi u Njemačkoj trajno kontrolirani. Moramo govoriti o tomu može li to tako ostati. Ne radi se samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama", rekao je Seehofer. Trenutno je Schengenski sustav na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici te na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.

Seehofer se založio i za sustavnije protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koje odlučuju o zahtjevu za azilom i protjerivanjima te je obećao pomoć saveznim državama u procesu protjerivanja osoba za koje ne postoji pravni temelji za boravak u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!