Njemačka: Najveći broj novozaraženih od početka pandemije

10.03.2022.

13:10

Autor: M.M./HRT/Hina

Njemačka: Najveći broj novozaraženih od početka pandemije

Njemačka: Najveći broj novozaraženih od početka pandemije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Po prvi put od početka pandemije koronavirusa u Njemačkoj je u roku jednog dana zabilježeno više od 250.000 slučajeva novih zaraza, objavio je državni epidemiološki institut Robert Koch.

Uredi za javno zdravstvo saveznih pokrajina prijavili su tijekom jednog dana 262.752 slučajeva zaraze koronavirusom, javio je Institut Robert Koch (RKI) na svojoj internetskoj stranici.

Time je sedmodnevna incidencija u Njemačkoj porasla na 1388. Prije tjedan dana iznosila je 1174.

Prošlog tjedna ministarstvo zdravstva je priopćilo kako je tzv. omikron val prešao svoj zenit i kako se očekuje pad broja novozaraženih.

Od početka ožujka su na snazi nove, blaže mjere u borbi protiv pandemije.

Od 20. ožujka bi, kako je dogovoreno u veljači na sastanku saveznih i vlasti saveznih pokrajina, trebale biti ukinute sve mjere s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Neki stručnjaci upozoravaju kako se kod trenutnog porasta broja novozaraženih radi o šestom pandemijskom valu koji je prouzročila nova podvrsta varijante omikron.

Za naglo širenje zaraze je odgovorna nova podvarijanta BA2 u kombinaciji s popuštanjem mjera i dopuštenog okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima, rekao je bioinformatičar Lars Kaderali za novinsku agenciju dpa.

Epidemiolog Hajo Zeeb iz Njemačkog imunološkog društva tvrdi kako se ne radi o novom valu nego o tomu da peti val još nije u potpunosti prošao.

Stručnjaci smatraju da je osim popuštanja mjera i nove, zaraznije, podvarijante virusa za porast broja novozaraženih kriv i rašireni osjećaj korona je prošla među stanovništvom. Tomu treba pridodati da je od početka rata u Ukrajini pandemija u medijskom izvještavanju pala u pozadinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!