11:58 / 21.01.2018.

Autor: HRT

Njemačka: Nastavljaju se pregovori o velikoj koaliciji, Merkel zadovoljna

-

-

Foto: - / -

Na izvanrednom kongresu u Bonnu, njemački socijaldemokrati dali su zeleno svijetlo za otvaranje koalicijskih pregovora s demokršćanima Angele Merkel.
Nakon velike neizvijesnosti Njemačka i Europa mogu privremeno odahnuti. Na izvanrednom kongresu u Bonnu, njemački socijaldemokrati dali su zeleno svijetlo za otvaranje koalicijskih pregovora s demokršćanima Angele Merkel.

Od 642 izaslanika na kongresu za prijedlog predsjedništva stranke za početak pregovora je glasovalo 362, protiv 279 uz jedan suzdržan glas.

Večeras će o rezultatu izvanrednog kongresa SPD-a raspravljati i vrhovništva stranaka Unije CDU/CSU. Očekuje se da će konkretni koalicijski pregovor započeti već sljedećeg tjedna. Koalicijske ugovore na kraju mora još potvrditi i socijaldemokratska baza na posebnom glasovanju.

Prije nego su izaslanici počeli glasovanje čelnik SPD-a Martin Schulz emotivno je pozvao da glasuju 'za' rekavši im  kako se odluka očekuje diljem Njemačke i Europe. Ne mora se vladati pod bilo koju cijenu, rekao je Schulz. Ali se isto tako ne mora biti spreman platiti bilo koju cijenu da bi se odbila vlast.


Merkel izrazila olakšanje pristankom SPD-a na koalicijske pregovore

Angela Merkel
(CDU) je izrazila olakšanje i zadovoljstvo pristankom SPD-a na početak konkretnih pregovora o formiranju koalicijske vlade. No istodobno se zbog otpora SPD-ove baze očekuju mukotrpni pregovori. Zadovoljni smo time što je SPD na svom izvanrednom kongresu u Bonnu odlučio ući u pregovore o formiranju koalicijske vlade s Unijom CDU/CSU, rekla je Merkel u stranačkoj centrali CDU-a u Berlinu, odmah nakon završetka SPD-ovog kongresa.

Još je jednom istaknula kako Unija CDU/CSU želi formiranje stabilne vlade u Njemačkoj. Pritom je naglasila da je dokument kojeg su Unija CDU/CSU i SPD dogovorili nakon pripremnih razgovora prošlog tjedna okvir koalicijskih pregovora. Mnogo je još posla pred nama, zaključila je Merkel.

Horst Seehofer, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU), manjeg partnera unutar demokršćanske Unije, također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je SPD ipak pristao na početak konkretnih pregovora o formiranju novog izdanja tzv. velike koalicije te najavio mogućnost da se čelnici triju stranaka nađu već sutra kako bi razmotrili daljnji plan pregovora.

Na izvanrednom stranačkom kongresu čelnici SPD-a su unutarstranačkim protivnicima pregovora, koji smatraju da u pripremnom dokumentu nema dovoljno socijaldemokratskih elemenata, obećali kako će to biti promijenjeno tijekom samih pregovora. Još je prije dogovoreno da na kraju pregovaračkog procesa koalicijski ugovor mora još glasovanjem prihvatiti i stranačka baza SPD-a.

No iz same Unije dolaze signali kako će taj dokument biti temelj daljnjih pregovora. Za nastavak pregovora kao temelj vrijedi ono što smo na početku razgovora dogovorili. Neće biti naknadnih promjena, rekao je potpredsjednik CDU-a Thomas Strobel.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!