11:19 / 20.12.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Njemačka: novogodišnji vatromet ponovno zabranjen zbog pandemije

Berlin

Berlin

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pandemija i pirotehnika ne idu zajedno, odlučila je Njemačka drugu godinu zaredom. Gornji dom parlamenta prihvatio je mjeru vezanu za zabranu prodaje pirotehničkih sredstava uoči Nove godine.


Njemačka je usred četvrtog vala pandemije COVID-a, a ministar zdravstva zabrinut je da će doći i peti. To bi moglo dovesti do pretrpanosti bolnica pa se ondje neće imati vremena baviti ozljedama uzrokovanima pirotehnikom.

Mnogi Nijemci uživaju u vatrometu za ispraćaj stare i ulazak u novu godinu, a cijele četvrti izgledaju kao da se ondje održavaju pirotehničke predstave.

Protivnici vatrometa tvrde da zbog toga stambena područja postaju nalik na ratne zone, a liječnici upozoravaju na porast broja ozljeda uzrokovanih pirotehnikom. Najčešće one nastaju kad petarde eksplodiraju u rukama ili blizu drugih ljudi.

- Bolnice i liječničke ordinacije mjesecima su pod velikim pritiskom zbog pandemije, rekla je prošlog tjedna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. 

- Sada želimo spriječiti dodatan stres te svaki hitan slučaj koji se može izbjeći, dodala je.

No kritičari kažu da će ljudi otići u susjedne zemlje, poput Poljske, i ondje kupiti pirotehniku. Također, u tim su zemljama odavno dostupnija mnogo snažnija pirotehnička sredstva od onih koja se prodaju u Njemačkoj.

Njemačka carina u Frankfurtu na Odri, gradu na poljskoj granici, očekuje da će do kraja godine biti prokrijumčareno od 2,5 do 3 tone ilegalnih sredstava za vatromet.

Također, pirotehnička udruga Njemačke procjenjuje da će država izgubiti oko 122 milijuna eura zbog zabrane prodaje pirotehnike.

Iako ova zabrana vrijedi samo za dane uoči Nove godine, udruge za zaštitu okoliša i životinja već godinama traže opću zabranu. Smatraju da vatromet, osim što je opasan jer izaziva ozljede, utječe na onečišćenje i uzrokuje stres kod životinja, a može izazvati i požar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!