Njemačka obećala dugotrajnu prisutnost svoje vojske u Slovačkoj

26.07.2022.

23:26

Autor: T.D./HRT/Hina

Njemačka vojska

Njemačka vojska

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je Berlin posvećen dugotrajnom angažmanu vojnika i protuzračnih raketnih sustava Patriot u Slovačkoj u svrhu zaštite protiv ruskih prijetnji.

- Patrioti će ostati toliko dugo koliko ćete ih trebati, rekla je u utorak nakon razgovora sa svojim kolegom Ivanom Korčokom u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi.

- Ovo nije samo prolazna stvar, nego solidarnost na djelu. Zajedno smo kada je riječ o tom sigurnosnom problemu, dodala je.

Obrambeni sustavi Patriot i oko 300 vojnika Bundeswehra stacionirano je u Slovačkoj nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Dodatno, Bundeswehr je u travnju poslao dodatnih 300 vojnika u jedinicu multinacionalnih operativnih snaga u zemlju koja graniči s Ukrajinom. Baerbock je rekla da je ondje trenutačno stacionirano 640 vojnika.

Istočni saveznici NATO-a osobito osjećaju ruske prijetnje.

Slovačka konkretno nema granicu s Rusijom, no ima više od 100 kilometara dugačku granicu s Ukrajinom.

Baerbock i Korčok također su rekli da će ministarstva obrane obiju zemalja pregovarati  o daljnjim dostavama oružja u Ukrajinu, no nisu otkrili detalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!