Šmihal: EU će Kijevu ovaj tjedan isplatiti 5 milijarda eura pomoći

04.09.2022.

Zadnja izmjena 14:35

Autor: HRT/Hina

Denis Šmihal i Olaf Scholz

Denis Šmihal i Olaf Scholz

Foto: Christian Mang / REUTERS

Ukrajina očekuje da će od Europske unije ovog tjedna primiti 5 milijarda eura makrofinancijske pomoći za potporu gospodarstvu i vojsci te za pripremu za nadolazeću zimu, rekao je u nedjelju ukrajinski premijer Denis Šmihal uoči posjeta Njemačkoj.

- To će pomoći da se zajamči stabilnost našeg gospodarstva, podrška vojsci i sezona grijanja. (...) Također se očekuje da će Njemačka Ukrajini ove jeseni isporučiti sofisticirane sustave protuzračne obrane, rekao je Denis Šmihal u izjavi na Telegramu uoči razgovora s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Njemačka obećava 200 milijuna eura pomoći 

Njemačka će dati Ukrajini još 200 milijuna eura za financiranje programa pomoći za osobe koje su zbog ruske invazije raseljene diljem Ukrajine. Ukrajinski premijer Denis Šmihal stigao je u Berlin gdje će o tome razgovarati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom

- Razgovarat će se s premijerom Šmihalom o tome kako možemo nastaviti podupirati ukrajinsku vladu u brizi za prognanike. Novac je namijenjen pomoći raseljenim osobama u Ukrajini kako bi i dalje mogli sami sebi priskrbiti potrepštine, izjavila je za Funke Media Group ministrica za razvoj Svenja Schulze.

Oko 7 milijuna ljudi raseljeno je unutar Ukrajine od ruske invazije 24. veljače, pokazuju podatci Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih naroda. Prošlog mjeseca dužnosnik njemačke vlade izjavio je da Europska unija do rujna namjerava sastaviti financijski paket za Ukrajinu vrijedan oko 8 milijardi eura, kojem će pridponijeti i Njemačka.

Ruska invazija na Ukrajinu crpi resurse zemlje i Kijev je više puta tražio financijsku pomoć od EU-a, Sjedinjenih Država i međunarodnih zajmodavaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!