21:52 / 09.05.2018.

Autor: I.M./Hina

Njemačka očekuje hitno rješenje izborne krize u BiH

-

-

Foto: - / -

Njemačka kancelarka je uoči radnog sastanka s članovima predsjedništva BiH u Berlinu izrazila zabrinutost zbog krize izazvane nedogovorom oko izmjena izbornog zakona.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je uoči radnog sastanka s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine u Berlinu izrazila zabrinutost zbog krize izazvane izbornim zakonom u Bosni i Hercegovini.

Neke odredbe sadašnjeg izbornog zakona u BiH stavljene su izvan snage odlukom Ustavnog suda BiH, koji je još 2016. godine ocijenio da nisu sukladna ustavu rješenja kojima je definiran način neizravnog biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Hitno nam je potrebna nužna reforma izbornog sustava. Zabrinjava nas činjenica da to dosada nije bilo moguće pogotovo sada kada je određen datum izbora, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Opći izbori u BiH raspisani za  7. listopada unatoč činjenici da nije postignut dogovor o izmjenama izbornog zakona. Ono što sigurno ne želimo je blokada državnih institucija, rekla je Merkel i dodala kako velika tema pomirenja u cijeloj regiji u ovom procesu igra važnu ulogu. 

Tijekom razgovora večeras sigurno će biti riječi o tome kako ostvariti napredak na tom području.

U ime tročlanog predsjedništva uoči radne večere u uredu njemačke kancelarke novinarima se obratio predsjedatelj BiH predsjedništva Bakir Izetbegović koji je izrazio želju da Bosna i Hercegovina već do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.  

Tročlano predsjedništvo, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, u Berlinu borave na poziv njemačke kancelarke, a njemački mediji taj sastanak vide kao pripremu nadolazećih summita u Sofiji i sastanka u sklopu Berlinskog procesa za zapadni Balkan u lipnju u Londonu.

Neki analitičari vjeruju da će kancelarka ujedno izraziti zabrinutost zastojima u reformskom procesu u BiH te posebice inicijative EU za Bosnu i Hercegovinu koju su pokrenule Njemačka i Velika Britanija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!