Njemačka odlučno podupire Schmidta kao visokog predstavnika za BiH

10.03.2022.

14:06

Autor: M.M./HRT/Hina

Njemačka odlučno podupire Schmidta kao visokog predstavnika za BiH

Njemačka odlučno podupire Schmidta kao visokog predstavnika za BiH

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock dala je punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Christianu Schmidtu ističući kako on treba ostati na toj dužnosti sve dok se ne obavi posao zbog kojega je OHR i uspostavljen.

- Njemačka stoji iza Schmidta i pomoći će njegove napore da se osiguraju mir i stabilnost u BiH, kazala je Baerbock u izjavi novinarima nakon susreta s visokim predstavnikom u Sarajevu.

Dodala je kako pozicija visokog predstavnika "nije svrha sama sebi" no jasno je kako posao kojega on treba obaviti još nije završen što je i stajalište većine međunarodne zajednice uz iznimku Rusije.

Potpora koju je Schmidt dobio izravni je odgovor na nastojanja koja dolaze uglavnom iz Republike Srpske uz potporu Rusije da se OHR što prije zatvori i time onemogući nametanje zakona i eventualna smjena nekog od izabranih dužnosnika za kojega se ocijeni da krši Daytonski sporazum.

Vlasti RS odbijaju priznati Schmidta kao visokog predstavnika uz obrazloženje kako njegovo imenovanje nije podržalo Vijeće sigurnosti UN za što je izravno odgovorna Rusija koja je blokirala cijeli proces.

Baerbock je kazala kako Schmidt može računati na punu potporu vlade kancelara Olafa Scholza koja je imenovala i svog posebnog izaslanika za zapadni Balkan Manuela Sarazzina.

Šefica njemačke diplomacije potvrdila je i kako podupire Schmidtovu raniju ocjenu da se ovogodišnji izbori u BiH moraju održati u listopadu kako je i predviđeno zakonom a da bi bilo nužno da se prije toga ojača integritet izbornog procesa i osigura provedba svih presuda Europskog suda za ljudska prava s ciljem da na izborima može pod ravnopravnim uvjetima sudjelovati tko god to želi.

- Podržat ćemo izbore i njihovu provedbu na vrijeme kako je to planirano, kazala je Baerbock.

Sam Schmidt je kazao kako je sada dodatno ohrabren porukama da će se Njemačka odlučno suprotstaviti svima onima koji podrivaju stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!