15:37 / 12.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Njemačka odredila ukidanje mjera kod incidencije ispod 35

Njemačka produljila mjere zatvaranja

Njemačka produljila mjere zatvaranja

Foto: Thilo Schmuelgen / REUTERS

Maloprodaja kao i kulturni objekti u Njemačkoj mogli bi biti otvoreni i prije 7. ožujka, ako sedmodnevna incidencija padne ispod vrijednosti od 35, priopćeno je u petak.

- Čim dogovoreni uvjeti budu ispunjeni, savezne pokrajine mogu dozvoliti rad maloprodaji, muzejima, galerijama, pedikerima i salonima za masažu, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.


U zaključcima sastanka oko novih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa, predstavnici savezne i pokrajinskih vlada donijeli su odluku po kojoj se mjere zatvaranja produljuju do 7. ožujka.


Istodobno je navedeno kako se maloprodaja, muzeji i djelatnosti poput salona za masažu i pedikera mogu otvoriti ako sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika trajno padne ispod vrijednosti od 35.


Njemačka kancelarka Angela Merkel objasnila je na sastanku vlade da trajno znači tri dana zaredom, prenose njemački mediji. Seibert je istodobno ukazao na to da je perspektiva daljnjih otvaranja u Njemačkoj "nesigurna".


- Naravno da će biti postupnog ukidanja mjera zatvaranja. No nitko tko je ozbiljan ne može sa sigurnošću reći gdje ćemo se nalaziti u lipnju ili srpnju, rekao je Seibert i dodao kako to ovisi o brzini širenja mutiranih sojeva virusa, dodao je.


Direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, izrazio je optimizam zbog konstantnog pada broja novozaraženih u Njemačkoj.


"Njemačka je na dobrom putu", rekao je Wieler na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom zdravstva Jensom Spahnom u petak. Sedmodnevna incidencija zaraze u petak je u Njemačkoj iznosila 62,2 na 100.000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!