Njemačka oporba kritizira Scholza zbog odbijanja slanja tenkova u Ukrajinu

22.09.2022.

13:51

Autor: Hina/HRT/D.S.

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Michael Sohn / REUTERS

Njemačka demokršćanska oporba optužila je kancelara Olafa Scholza da svojim odbijanjem slanja tenkova Ukrajini unosi razdor u Europi.

- Kancelar Olaf Scholz svojom politikom unosi razdor u Europi. Razočaranje kod partnera na istoku je ogromno zbog toga što se na Njemačku ne može osloniti, rekao je vanjskopolitički glasnogovornik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Norbert Röttgen.


On je kritizirao Scholzovo (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) daljnje odbijanje isporuke tenkova Ukrajini što, prema njegovom mišljenju, produljuje rat. Vojni pritisak na Rusiju i njezino povlačenje je preduvjet za ulazak u fazu pregovora, rekao je Röttgen.


Zastupnički klub demokršćanske Unije CDU/CSU planira u Bundestagu podnijeti zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Ukrajini.


U zahtjevu se navodi da se od vlade traži izdavanje dozvola za isporuku borbenih i transportnih oklopnih vozila iz industrijskih zaliha.  


Unija time želi povećati pritisak na saveznu vladu kako bi napokon odustala od svog pogrešnog pravca i pomogla Ukrajinu svim sredstvima koje joj stoje na raspolaganju, rekao je demokršćanski političar Röttgen.


Njemački kancelar Scholz u srijedu navečer je iznova odbacio isporuku tenkova Ukrajini te naglasio kako je Njemačka do sada Ukrajini isporučila mnogo oružja što je djelomice doprinijelo uspjehu ukrajinske vojske u borbi protiv ruskih snaga.


On je dodao kako Njemačka, kada je u pitanju isporuka tenkova, djeluje u dogovoru s NATO partnerima.


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je prije desetak dana Njemačku da ignorira pozive Kijeva za slanje tenkova Leopard i borbenih vozila pješaštva Marder, naglasivši da Berlin kao izgovor koristi samo apstraktne strahove i izlike. Kuleba često kritizira Njemačku da je spora u slanju oružja, sugerirajući da je razlog tome strah Berlina da će antagonizirati ruskog predsjednika Vladimira Putina


U nedavnim razgovorima s Kulebom njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock obećala je daljnju vojnu pomoć Ukrajini te nije odbacila slanje tenkova, dodavši kako će za tu zemlju pogođenu ratom idući tjedni i mjeseci biti ključni.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!