17:38 / 09.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Njemačka: Počelo suđenje Sirijcu zbog pripremanja terorističkih napada

Pripremanje terorističkog napada

Pripremanje terorističkog napada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Berlinu je u srijedu započeo proces protiv 29-godišnjeg Sirijca zbog sumnje da je planirao terorističke napade u Njemačkoj s islamističkom pozadinom.

Prema optužnici 29-godišnji Sirijac je još 2019. započeo s nabavkom oružja i materijala potrebnog za gradnju eksplozivne naprave. Kako se navodi, on još nije imao konkretne ciljeve napada, ali su napadi trebali biti izvršeni po uzoru na slična djela koje su počinili pripadnici tzv. Islamske države poput onih u Parizu.

- Optuženi je svojim napadima imao za cilj ubiti i ozlijediti što je više ljudi moguće, stoji u optužnici.

On se preko različitih grupa na internetu kod pripadnika "Islamske države" informirao o nabavci oružja i gradnji eksplozivnih naprava.

Uhićenje je uslijedilo krajem 2019., nakon što je osumnjičeni već nabavio određenu količinu kemikalija poput acetona i vodikovog peroksida koji služe za spravljanje eksploziva TATP, koji je korišten i prilikom terorističkih napada u Parizu.

Prema navodima optužnice 29-godišnji Sirijac, koji je kao izbjeglica stigao u Njemačku 2014., optužen je i za financiranje terorističke organizacije.

Prvog dana suđenje je pročitana optužnica, a presuda bi trebala biti izrečena do kraja svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!