Njemačka policija suzbija prosvjede protiv proširenja rudnika lignita

11.01.2023.

11:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Policija raščišćava prosvjede

Policija raščišćava prosvjede

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Njemačka policija u srijedu je iz napuštenog sela počela rastjerivati klimatske aktiviste koji prosvjeduju zbog proširenja rudnika lignita. 

Prosvjednici su formirali ljudski lanac, postavili improviziranu barikadu od starih kontejnera i dok su se prema njima kretale snage sigurnosti, skandirali: "Ovdje smo, glasni smo jer nam kradete budućnost".


Dio prosvjednika pokušao je zaustaviti svoje kolege koji su na policiju bacali boce piva, a policija tvrdi da su bacali i Molotovljeve koktele i kamenje.

Aktivisti, mnogi od njih zamaskirani, prosvjeduju protiv rudnika Garzweiler, kojim upravlja energetska tvrtka RWE u selu Luetzerath u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

RWE je u srijedu ujutro najavio početak rušenja naselja Luetzerath. Posljednji stanovnik to je selo napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.

- RWE apelira na skvotere da poštuju vladavinu prava i da na miran način prekinu  nezakonitu okupaciju zgrada, postrojenja i mjesta koja pripadaju RWE-u, stoji u priopćenju tvrtke.

- Nitko ne bi trebao riskirati vlastito zdravlje i život sudjelovanjem u nezakonitim aktivnostima, dodaje RWE.

Prosvjed se događa nakon odluke regionalnog suda u ponedjeljak kojom je potvrđena prijašnja odluka o pražnjenju sela čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.

Snage sigurnosti u utorak su počele rastavljati barikade i odvoditi prosvjednike. Policija je pozvala aktiviste na suzdržanost i izbjegavanje nasilja.

Ovi prosvjedi pokazatelj su sve većih napetosti zbog klimatske politike Berlina za koju ekolozi tvrde da je pala u drugi plan energetske krize koja je pogodila Europu nakon ruske invazije na Ukrajinu, primoravši je na povratak "prljavijim energentima".

Pitanje je posebno osjetljivo za stranku Zelenih, dijela vladajuće koalicije socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza, nakon što su 16 godina proveli u oporbi.

Posljedice ruske invazije na Ukrajinu potaknule su Scholzovu vladu da promijeni smjer prijašnje politike.

To uključuje ponovni rad elektrana na ugljen i produljenje životnog vijeka nuklearnih elektrana.

Vlada je, unatoč tome, skratila rok za zatvaranje svih elektrana na ugljen u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji s 2038. na 2030. godinu, ispunjavajući time predizborno obećanje Zelenih.

U rudniku Garzweiler vadi se oko 25 milijuna tona lignita svake godine, stoji u podacima RWE-a. Tvrtka javno podupire energetsku tranziciju, ali i privremeno korištenje elektrana na lignit kako bi Njemačka prebrodila energetsku krizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!