17:45 / 06.05.2020.

Autor: B.A./Hina

Njemačka popušta mjere, Merkel o prolasku prve faze epidemije

Foto: Michael Sohn/Pool via REUTERS

Foto: Michael Sohn/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Mi si možemo priuštiti malo hrabrosti, ali i dalje moramo ostati oprezni, rekla je Angela Merkel
Njemačka će u sljedećim tjednima postupno ukidati dio restrikcija uvedenih u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa a o brzini i obimu ukidanja odlučuju same savezne pokrajine, priopćila je kancelarka Angela Merkel u srijedu.

- Njemačka je iza sebe ostavila prvu fazu pandemije. No pred nama je duga faza suočavanja s virusom, rekla je Merkel nakon sastanka putem videoveze s premijerima saveznih pokrajina.

- Mi si možemo priuštiti malo hrabrosti, ali i dalje moramo ostati oprezni, rekla je Angela Merkel.

Ona je istodobno naglasila kako je ostvaren cilj usporavanja širenja zaraze pa je stoga moguće postupno popuštanje mjera.

Ubuduće će tako biti dozvoljeni susreti osoba koje više ne pripadaju istom kućanstvu, a omogućeni su i posjeti korisnicima domova za starije i domova za osobe s posebnim potrebama.

Dozvoljava se otvaranje svih trgovina uz poštivanje higijenskih pravila poput nošenja maski.

Odluka o otvaranju restorana, hotela i ostalih ugostiteljskih objekata ili objekata za zabavu poput barova i diskoteka te bazena je ostavljena saveznim pokrajinama pri čemu su neke već i prije današnjeg sastanka najavile postupno otvaranje u nekim segmentima.

Izuzetak od mogućnosti otvaranja su i dalje do kraja kolovoza masovna okupljanja poput koncerata na otvorenom ili narodnih slavlja.

Dogovoreno je da se stroge restrikcije mogu uvesti čim broj zaraza u pojedinim okruzima u roku od tjedan dana prijeđe vrijednost od 50 novih zaraza na 100.000 osoba.

Premijer Bavarske Merkus Soeder, koji je kao predvodnik skupine premijera saveznih zemalja osobno sudjelovao na konferenciji za tisak, objasnio je kako nakon dugih tjedana strogih restrikcija dolazi postupno popuštanje.

- Njemačka može odahnuti, rekao je Soeder. On je mjeru koja omogućava ponovno regionalno vraćanje restrikcija u slučaju porasta broja zaraza nazvao ispravnom mjerom i "kočnicom u slučaju opasnosti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!