19:16 / 16.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Njemačka i Švicarska ukidaju mjere, na snazi ostaje samo nošenje maski

Njemačka postupno ukida mjere

Njemačka postupno ukida mjere

Foto: - / Shutterstock

Nakon 20. ožujka u Njemačkoj bi trebao prestati važiti najveći broj mjera ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa s izuzetkom nošenja maski, odlučeno je na sastanku predstavnika saveznih vlasti i saveznih pokrajina u Berlinu.


Sada možemo s više optimizma gledati u budućnost nego što smo to mogli posljednjih nekoliko tjedana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.


Mislim da smo nakon duge dvije godine zaslužili da stvari krenu nabolje i čini se da se upravo to i događa, rekao je Scholz.


Scholz je istaknuo kako se radi o velikom danu u dosadašnjem tijeku pandemije.


Njemačka je u usporedbi s ostalim zemljama dobro prošla kroz omikron-val pandemije. Vrhunac ovog vala je iza nas, rekao je njemački kancelar i dodao kako je to rezultat mjera koje su predstavnici saveznih i vlasti saveznih pokrajina donijeli na posljednjem sastanku u siječnju.


Ovim mjerama smo omogućili zaštitu života i zdravlja građana i spriječili smo lockdown, rekao je Scholz.


On je istodobno upozorio kako pandemija još nije okončana i pozvao je na oprez.


Mi, usprkos optimizmu, ne smijemo postati neoprezni, rekao je Scholz.


Ukidanje mjera u tri faze


Popuštanje mjera u Njemačkoj planirano je u tri faze. U prvoj fazi, koja bi trebala uslijediti već u sljedećim danima, ublažavaju se mjere za cijepljene i one koji su preboljeli virus koje se tiču okupljanja u privatnom krugu.


Isto tako bi u ovoj prvoj fazi trebala biti ukinuta i ograničenja ulaska u maloprodajne objekte. Na snazi za trgovine, javni prijevoz i sve zatvorene javne objekte i dalje ostaje obveza nošenja maski.


Druga faza bi trebala uslijediti nakon 4. ožujka, kada bi u ugostiteljskim objektima i hotelima trebalo biti uvedeno tzv. 3G pravilo, što znači da je ulaz dozvoljen onima koji su cijepljeni, preboljeli virus ili su svježe negativno testirani.


Do sada su u ugostiteljske objekte mogli ulaziti samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a u većini saveznih pokrajina još je bio potreban i dodatni negativni test ili potvrda o trećem cijepljenju.


U trećoj fazi od 20. ožujka trebale bi biti ukinute sve preostale dalekosežne mjere zaštite, s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.


Za ostanak na snazi mjera poput nošenja maski još je potrebna prilagodba zakona zbog toga što sadašnji, prošireni Zakon o zaštiti od zaraza vrijedi samo do 19. ožujka.


Unatoč ukidanju većine mjera, savezna vlada će i dalje ustrajati na kampanji cijepljenja građana protiv koronavirusa. U to spada i priprema zakona o obveznom cijepljenju koji će se odnositi na sve odrasle osim na one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti.


Do sada je cijepljeno 74,8 posto populacije.

Švicarska ukida gotovo sve mjere

Švicarska ukida gotovo sve mjere za suzbijanje COVID-a, a do kraja ožujka zadržava samo maske u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama te izolaciju bolesnika.

Od sutra je, tako, ulazak u trgovine, restorane te na kulturne događaje - ponovno moguć bez maske i COVID potvrde.

Vlasti odluku objašnjavaju povoljnom epidemiološkom situacijom. U toj je zemlji gotovo 70 posto stanovništva - potpuno cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!