13:53 / 11.08.2020.

Autor: P.F./Hina

Njemačka: pozitivni učinci useljavanja radnika sa zapadnog Balkana

-

-

Foto: - / -

IAB studija pokazala je i da u Njemačku na temelju Pravila o zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U godinama 2016. i 2017. čak 73% radnika bilo je mlađe od 40 godina.
Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je utjecalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nürnbergu.

Od zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa zapadnog Balkana 54% su kvalificirani radnici, visokokvalificiranih je 4%, a 42% su pomoćni radnici, proizlazi iz objavljene studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB).

Propis o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana uveden je početkom 2016. nakon što su zemlje ove regije uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja. To je praktički isključilo mogućnost stjecanja azila za građane ovih zemalja u Njemačkoj. Uvjet za useljavanje u Njemačku je, za razliku od ostalih sličnih pravila, isključivo radni ugovor, a ne potvrda o kvalifikaciji.

Prema nekim kritikama, ovakva regulacija dovela je do toga da na temelju ovog pravila u Njemačku dolaze isključivo nekvalificirani radnici u nižem platnom sektoru.

Kritika se također odnosila i na tvrdnju da u Njemačku dolaze stariji radnici te je izražena bojazan da će oni zbog kratkog radnog vijeka do mirovine i niskih davanja u mirovinske fondove nakon odlaska u mirovinu pasti na teret njemačkom socijalnom sustavu.

IAB studija pokazala je i da u Njemačku prema Pravilu o zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U godinama 2016. i 2017. čak 73% radnika bilo je mlađe od 40 godina, a 86% bili su muškarci. Najveći postotak, njih 44%,  zaposleno je u građevinarstvu, a 13% u gastronomiji.

- Integracija u tržište rada osoba koje su u Njemačku stigle na temelju ovog pravila je, uzimajući u obzir stabilnost radnog mjesta i zaradu u usporedbi s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspješno, zaključak je studije.

Odluka o produljenju ovog pravila koje istječe potkraj ove godine još nije donesena. Prema nekim procjenama produljenje je, usprkos pozitivnim iskustvima, upitno posebice nakon što je zbog pandemije izazvane koronavirusom i gospodarske krize porastao broj nezaposlenih u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!