Njemačka predstavila program predsjedanja G7 s fokusom na klimu

21.01.2022.

22:18

Autor: V.G./HRT/Hina

 Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Michael Sohn / REUTERS

Njemačka je u petak predstavila program predsjedanja skupinom G7 ove godine s fokusom na zaštitu klime, međunarodnu pravdu i post-pandemijski gospodarski oporavak.


Samit G7 održat će se od 26. do 28. lipnja u dvorcu-hotelu Elmauu, idiličnom odmaralištu u bavarskim Alpama gdje je održan i samit 2015. godine.

Predstavljajući program, kancelar Olaf Scholz rekao je da Njemačka želi pretvoriti G7 u "klimatski klub" koji će raditi na dogovorima o jedinstvenim standardima za emisije stakleničkih plinova i određivanje cijene emisije CO2 kako bi se ubrzala provedba Pariškog sporazuma o klimi.

- Želimo osigurati da svaka zemlja ne bude sama, nego da udružimo snage, rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom gospodarstva Robertom Habeckom i ministrom financija Christianom Lindnerom.

Habeck je rekao da će se Njemačka pobrinuti da novi zeleni propisi ne dovedu do trgovinskog rata i zauzeo se za reformu međunarodnih trgovinskih politika, ne ulazeći u pojedinosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!