11:34 / 14.11.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Njemačka prešla brojku od pet milijuna zaraženih u pandemiji koronavirusa

Njemačka u borbi protiv pandemije

Njemačka u borbi protiv pandemije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj u nedjelju je prešao pet milijuna, pokazuju najnoviji podaci središnje njemačke infektivne agencije.

Institut Robert Koch objavio je u nedjelju da je zabilježeno 33.498 novih slučajeva zaraze, čime se ukupan broj zaraženih u zemlji od početka pandemije popeo na 5.021,469. Uz to, sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika popela se na 289, što je još jedan negativan rekord.

Politički i zdravstveni dužnosnici upozoravaju Nijemce da bi pred njima mogli biti teški tjedni suočavanja s eksplozijom novih slučajeva. No politički čelnici neće se, unatoč tome, sastati prije četvrtka kako bi razmotrili što napraviti u suočavanju s rastućom epidemijom.   

Politički odgovor na covid-19 sputan je činjenicom da je nedavni porast uslijedio nakon nacionalnih izbora, no prije nego što je vjerojatna buduća vlada uspjela postići sporazum o prioritetima i raspodjeli ovlasti, što je preduvjet za preuzimanje dužnosti. 

- Nikada nisam bila toliko zabrinuta pandemijom koliko sam sada, kazala je Susanne Johna, čelnica liječničke udruge Marburger Bund.

Porast zaraze posebno je šokantan jer se tijekom prvih 18 mjeseci globalne pandemije Njemačka često navodila kao jedna od zemalja koja je posebno dobro kontrolirala širenje bolesti.

No, sada bolnice upozoravaju da im ponestaje kapaciteta i prostora za pomoć pacijentima. Mnogi postupci odgađaju se zbog epidemije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!