21:07 / 26.11.2020.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik 3/B.A./HRT

Njemačka produljila mjere do siječnja i uvela neke nove

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Foto: - / REUTERS

Kancelarka Merkel najavila je i mogućnost da se u pojedinim saveznim pokrajinama uvede potpuni lockdown.
Njemačka je produljila mjere do siječnja i uvela neke nove jer meki lockdown ondje zasad nije dao željeni rezultat, a on je - da broj novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika unutar sedam dana padne ispod 50. Kancelarka Merkel najavila je i mogućnost da se u pojedinim saveznim pokrajinama uvede potpuni lockdown.

➡️ Predstavljene nove mjere za suzbijanje koronavirusa
➡️ Đikić podržao mjere, dao 5 savjeta Plenkoviću
➡️ U HUP-u predstavljena dva modela odštete: "Stavljeni smo pred zid"

Mjere predviđaju produljenje zatvaranja, uvedeno početkom studenog, a odnose se na zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i teretana, ali i nove restrikcije. Dodatno se ograničava broj osoba na okupljanjima.

- Mislim da je to tužno, ali je i razumljivo. Treba izbjegavati masovna okupljanja, komentira Petra Stalzer iz Nürnberga.

- Smatram da bi mjere trebale biti još strože. Mnogo, mnogo strože. Ne vjerujemo da ćemo ovako staviti virus pod kontrolu. Nadala sam se potpunom zaključavanju, kaže Sabine Hergenroder iz Frankfurta.

U obraćanju u Bundestagu kancelarka Angela Merkel pozvala je građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze. Poziva na građansku solidarnost, posebice u ovom predblagdanskom razdoblju. 

- Danas, četiri tjedna nakon uvođenja postojećih mjera, bilježimo smanjenje kontakata za oko 40 posto. Dramatičan eksponencijalni rast broja novih infekcija je zaustavljen i nemoguće je zamisliti gdje bismo bili danas da nismo bili sposobni i voljni svi zajedno uložiti napor u poštovanje mjera. Bilo je doslovno pet do dvanaest, rekla je Merkel.

Kancelarka je poručila kako velike nade polaže u cjepivo i prikupljena saznanja o virusu, ali i u činjenicu da se velika većina građana drži propisanih mjera.

- Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su ipak svjetlo na kraju tunela, poručila je.

Merkel je nove mjere i produljenje starih opravdala i dalje velikim brojem novozaraženih. Krivulja rasta ublažena je, kaže kancelarka, ali ne dovoljno. Mjere bi, poručila je, trebale spustiti vrijednost incidencije ispod 50. Trenutačno, u mnogim dijelovima Njemačke, poput Berlina, incidencija je veća od 200.

Njemačka traži i da sva skijališta u Europi ostanu zatvorena, ali Austrija se tomu protivi. Austrijanci upozoravaju da će, ako ostanu bez skijaške sezone, izgubiti gotovo 2,5 milijarde eura. Traže da im 80 posto tog prihoda, ako se zemlje članice usuglase vezano uz njemački prijedlog, nadomjesti Europska unija. Nijemci su inače glavni gosti u austrijskim skijalištima, a u jednom od njih, Ischglu, brojni su se zarazili u prvom valu epidemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!