Njemačka produljila kontrole na šengenskoj granici s Austrijom

15.04.2023.

15:21

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Njemačka ministrica unutarnjih poslova naložila je produljenje kontrole šengenske granice prema Austriji za daljnjih šest mjeseci, priopćilo je savezno ministarstvo unutarnjih poslova.

Razlog produljenja kontrola na granici prema Austriji je uvođenje reda i ograničenje neregularne migracije, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

U priopćenju se podsjeća na to da je prošle godine zabilježen najveći broj neregularnih prelazaka granice od 2016.. Presudno za porast broja je pojačani dolazak izbjeglica u Italiju te migracija iz Turske i osjetni porast prelazaka preko tzv. Balkanske rute, priopćilo je ministarstvo u Berlinu. Objašnjeno je kako se povećani priljev posebice odnosi na zemlje srednje i zapadne Europe te prije svega Njemačku i njezinu granicu s Austrijom.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekla je jučer da se u dogledno vrijeme ne očekuje smanjenje neregularne migracije u Njemačku.

Savezna policija koja osigurava granice kontrole će i dalje obavljati tako da one što manje utječu na gospodarstvo, život i rad u njemačko-austrijskom pograničnom području, priopćeno je iz ministarstva unutarnjih poslova.

Kontrole na šengenskoj granici prema Austriji uvedene su na početku izbjegličke krize na jesen 2015. te se od tada svakih šest mjeseci produljuju.

Austrija je prije nekoliko dana također najavila produljenje kontrola šengenskih granica prema Sloveniji i Mađarskoj.

Njemačka policija je kritizirala praksu kontrole samo na cestovnim graničnim prijelazima i zatražila mobilne kontrolne točke kako kontrole za krijumčare ljudima ne bi bile predvidljive kao do sada.

Kontrole na autocestama se ne obavljaju na samom graničnom prijelazu, nego su kontrolne stanice postavljene nekoliko kilometara iza granice na području Njemačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!