Njemačka s Poljskom i Rumunjskom radi na izvlačenju ukrajinskog žita

11:08 / 20.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Polje pšenice, ilustracija

Polje pšenice, ilustracija

Foto: Tomas Jakubauskas / Shutterstock

Njemačka pomaže Poljskoj i Rumunjskoj u prilagodbi njihovih željeznica kako bi se omogućio izvoz milijuna tona žita zaglavljenog u Ukrajini zbog ruske blokade morskih luka, izjavila je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.


Njemačka pomaže Poljskoj i Rumunjskoj u prilagodbi njihovih željeznica kako bi se omogućio izvoz milijuna tona žita zaglavljenog u Ukrajini zbog ruske blokade morskih luka, izjavila je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Željezničke pruge treba modernizirati, potrebni su nam pravi teretni vagoni - njemačka vlada radi na tome s mnogim drugim akterima, rekla je Baerbock prije sastanka s kolegama iz Europske unije u Luksemburgu.

Jasno je da u konačnici sigurno nećemo moći izvući sve žitarice, ali ako uspijemo osloboditi barem dio, preko raznih ruta, to će svakako pomoći u trenutku kada se suočavamo s ovim globalnim izazovom, poručila je njemačka ministrica diplomacije. Ukrajina i zapad optužuju Moskvu da hranu koristi kao oružje dok Moskva blokadu pripisuje ukrajinskim minama u Crnom moru i sankcijama Rusiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!