Njemačka raspravlja o dugoročnoj strategiji javnog prijevoza

12.07.2022.

15:39

Autor: P.F./Hina

Javni prijevoz u Njemačkoj

Javni prijevoz u Njemačkoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Posebna ponuda građanima Njemačke da ovog ljeta automobile zamijene javnim prijevozom potaknula je vladu da predloži ujednačene cijene lokalnog prijevoza dok prijevoznici traže nadoknadu za više troškove.

U lipnju građanima je ponuđena mjesečna karta za javni prijevoz diljem zemlje u iznosu od devet eura i naišla ja jako dobar odaziv. Tako danas više putnika koriste sustav željezničkog prijevoza, navodi agencija Dpa.

Karta putnicima omogućuje korištenje lokalnog prijevoza diljem Njemačke tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, u sklopu mjera kojima vlada pokušava ublažiti udar visoke inflacije na kućne budžete.

Unatoč velikim gužvama u vlakovima za blagdanskih vikenda, kašnjenjima i otkazanim putovanjima, sektor prijevoza posebnu ponudu smatra velikim uspjehom.

Prijevozničke udruge pozdravile su prijedlog ministra prometa Volkera Wissinga da se sustav određivanja cijena karata trajno pojednostavi. Wissing je bio pozvao da se trajno raskrči "tarifna džungla" u lokalnom prijevozu, aludirajući na različite cijene karata i propise koji se primjenjuju u desecima prometnih zona u Njemačkoj.

Predstavnici sektora pitaju i kako bi se financirale predložene promjene budući da aktualna posebna ponuda znači milijarde eura gubitaka tvrtkama u sektoru javnog prijevoza.

Trenutno savezna vlada financira aktualnu ponudu s 2,5 milijardi eura, podsjeća Dpa.

Još su veće izazove tvrtkama donijeli rast cijena energije, goriva i troškova rada, izjavio je Oliver Wolff, izvršni direktor Udruge njemačkih prijevozničkih kompanija (VDV).

- Stoga su nam sve više potrebna krizna rješenja kako bi se nadoknadilo to povećanje jer u suprotnom prijeti opasnost od značajnog povećanja cijena karata ili čak i od ukidanja prvih linija u uslugama javnog prijevoza, upozorio je Wolff.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!